Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Michał Komorowski <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chińszczyzna i dodatki
Date: Tue, 07 Mar 2006 10:04:28 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 20
Message-ID: <dujiar$nc3$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 25-be2-7.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1141722267 23939 85.222.10.25 (7 Mar 2006 09:04:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 Mar 2006 09:04:27 +0000 (UTC)
X-User: h.i.m
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262105
Ukryj nagłówki
Witam.
Ostatnio mnie napadło na chińszczyznę. Ale taką prawdziwą, a nie kurczak +
konfekcja hortex + fix knorra :)
Tyle że dynks polega na tym, że nie chce mi się jeździć do marketu i ratuję
się tym, co mam w osiedlowych sklepach. No i akurat wszędzie zabrakło grzybów
mun. Nie to żeby mi jakoś specjalnie doskwierał ich brak, ale potrzebuję jakiegoś
zamiennika nadającego wyraz potrawie. W zestawie warzywa + mięso + sos czegoś
zamiast tych grzybów brakuje, żeby całośc miała jakiś smak. Ćwiczyłem już:
- indyk + kiełki + bambus + orzeszki ziemne + sos z orzeszków
- schab w oleju sezamowym + papryka + sos z piri-piri i trawy cytrynowej
- wołowina + duuużo duszonej cebuli + jajko + czosnek
- kurczak + bambus + ananas + kiełki + sos 5 smaków
- kurczak + sos ostrygowy + czosnek + imbir + warzywa
Ogólnie wszelkie marynaty już ćwiczyłem, chodzi mi raczej o to, jakie dodatki
bądż kompozycje można jeszcze zastosować i kupić je w małym markecie.
Pozdr,
Michał K.
|