Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.2 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:3eR9qLgGf/CQJpcP5cj8JNrdzbg=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5be9f9a4$0$488$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
Date: 12 Nov 2018 22:07:32 GMT
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.31.104
X-Trace: 1542060452 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 488 79.185.31.104:55151
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381616
Ukryj nagłówki
Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
ciasta, reszta pracy to drobnostki.
Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
szklanych form):
- 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
- 3-4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 op. drożdży instant
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
(może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
- ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
łopatką)
- dwie identyczne duże plastikowe miski
Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
Kontrolować, czy rośnie.
Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
góra+dół.
Dzięki temu chleb zyska połysk.
Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
- nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
--
XL
|