Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty. Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.2 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:3eR9qLgGf/CQJpcP5cj8JNrdzbg=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5be9f9a4$0$488$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
Date: 12 Nov 2018 22:07:32 GMT
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.31.104
X-Trace: 1542060452 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 488 79.185.31.104:55151
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381616
Ukryj nagłówki

Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
ciasta, reszta pracy to drobnostki.

Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
szklanych form):
- 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
- 3-4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 op. drożdży instant
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
(może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
- ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
łopatką)
- dwie identyczne duże plastikowe miski

Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
Kontrolować, czy rośnie.
Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
góra+dół.
Dzięki temu chleb zyska połysk.

Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
- nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)





--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.11 XL
25.01 j...@g...com
25.01 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?