Data: 2019-01-25 20:42:42
Temat: Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<j...@g...com> wrote:
> W dniu poniedziałek, 12 listopada 2018 23:55:31 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>> Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
>>> ciasta, reszta pracy to drobnostki.
>>>
>>> Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
>>> szklanych form):
>>> - 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
>>
>> Musi być mąka chlebowa 750!
>>
>>
>>> - 3-4 łyżeczki soli
>>> - 2-3 łyżeczki cukru
>>> - 1 op. drożdży instant
>>> - kilka łyżek oleju lub oliwy
>>> - 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
>>> (może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
>>> - ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
>>> konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
>>> łopatką)
>>> - dwie identyczne duże plastikowe miski
>>>
>>> Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
>>> mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
>>> spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
>>> Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
>>> wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
>>> palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
>>> Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
>>> Kontrolować, czy rośnie.
>>> Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
>>> 180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
>>> Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
>>> rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
>>> góra+dół.
>>> Dzięki temu chleb zyska połysk.
>>>
>>> Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
>>> i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
>>> - nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
>>> Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
>>>
>>
>>
>> J.w.
>>
>> --
>> XL
> Pytanie
>>> - kilka łyżek oleju lub oliwy
> dodajemy do ciasta czy używamy do smarowania formy?
> j.b
>
Do ciasta.
Formy są wysmarowane domyślnie inną porcją.
--
XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE
|