Data: 2001-07-27 10:51:46
Temat: Chleb wilenski
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jeszcze powiedz, że robiony na zakwasie a nie na drożdżach !
Dokladnie! Co prawda fabrycznej technologii nie znam, ale smak pozwala
sadzic, ze nie 'falszuja" chleba.
Ale moja babcia robila prawdziwy na zakwasie, pieczony w prawdziwym wiejskim
piecu na prawdziwych np. debowych lisciach ahhhh... co to byly za czasy.
Czasami, ale to juz bardzo rzadko, jeszcze starsza siostra mamy piecze taki
chleb (tez mieszka na wsi), ale to juz nie jest tak do konca to.
> Moj zakwas sie kwasi w lazience, do jutra powinien byc dobry i tez bede
miec
> swojego razowca, bo do W-wy ciut daleko mi jechac ;-)
Ja niestety do tego mam dwie lewe rece i tu w Wawie nie mam warunkow -
mieszkam w akademiku.
> Bożenko, moze znasz jakis wilenski przepis na chlebek?
Bede w domu podpytam ciocie, moze zdradzi :)
--
Bozenka z Wilna
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|