Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Castle" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chleb zapiekany z czosnkiem (2)
Date: Thu, 9 Aug 2001 19:07:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 57
Message-ID: <9kug0i$ie6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb139.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 997376850 18886 213.77.227.139 (9 Aug 2001 17:07:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Aug 2001 17:07:30 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61998
Ukryj nagłówki
Ja tez nie lubie wyrzucania pieczywa
1) ZAPIEKANKA na troje; czas przygotowania - absurdalnie krotki; pieczenie
ok. 20 min.
4-5 kromek "niechcianego pieczywa" (pokrojonego w kostke- mozna obsmazyc na
masleku, ale jest lato wiec dbamy o linie, tak?)
2+2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
---------
2-3 pomidorki (odrzucic nasiona, ja skorke zostawiam, pokroic w kostke)
8 dag szynki w paski (nastepnym razem bedzie salami albo obsmazony boczek
;))
1 mala cebulka w piorka
1/2 nieduzej papryki (w paski; ja troche ja przydusze nozem - jest pozniej
delikatniejsza)
--------
10 dag camemberta 8 dag sera ostrego - plastry
--------
2 jaja
2 plaskie lyzki smietany
1 lyzeczka maki
2 lyzeczki sosu sojowego
oregano albo prowansalskie albo bazylia
Forme wysmarowac papka (z oliwy i 2 zmiazdzonych zabkow czosnku), reszte
papki zostawic.
wylozyc 2/3 chleba, docisnac; pociapac mizaga czosnkowa; na to miesko -
cieniusienka warstwa ale ciasno;
na to papryka i cebula; na to pomidorki; znow miazga czosnkowa i oregano;
posypac kostkami chleba, znow posmarowac..
Jaja rozbic ze smietana, maka, sosem sojowym, oregano i 2 zabkami czosnku.
Wylac na forme, nie omijajac wystajacych kostek. Piec 20 min. Na 3 min
przed wyciagnieciem wylozyc wierzch plastrami sera.
________________
2) CHLEB czosnkowy z grilla/piekarnika
czosnek wycisnac, wymieszac z oliwa, przyprawami (ja daje m in.
'poprzetracany' kminek)
"niechciany chlebek" - najlepiej niekrojony
folia alu
Chleb ponacinac w kromeczki (ale nie do konca)
kazda powstala zakladke smarowac tym oliwnym mazidlem.
Owinac ciasno folia. Zapiekac w piekarniku lub na grillu. Dlugosc pieczenia
zalezy od swiezosci, no i rodzaju chlebka
Otrzymujemy: Chciany Chlebek
a moze zreszta jestem zboczona ;)))
Castle
|