Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kruszynka" <l...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chwale wafle
Date: Fri, 11 Apr 2003 11:02:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <b760b7$bkd$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.134.138.130
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1050051753 11917 213.134.138.130 (11 Apr 2003 09:02:33
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Apr 2003 09:02:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152556
Ukryj nagłówki
Zrobiłam z tego przepisu zamieszczonego przez Lille (cytuję fragment):
"Wafle Eli
Składniki:
- 1 opakowanie wafli,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szkl. śmietany,
- 1 galaretka cytrynowa.
Rozpuścić w garczku: margarynę, cukier i śmietane, a potem zagotować.
Zestawić garczek i rozpuścić w tej masie galaretke.
Zostawić do wystygnięcia (przestygnięcia). A potem już smarujemy wafle.
Masa nie może być zbyt ciepła, bo wafle tracą swoją kruchość.
Galaretka cytrynowa jest najlepsza." [ciach reszta]
Wychodza bardzo smaczne. Nieco trzeba poczekac na jakie-takie zastygniecie
tej masy, bo jest ona dosyc rzadka (ale moze taka ma byc, ja pierwszy raz w
zyciu robilam wafle, wiec sie nie znam :) ) Wzielam galaretke malinowa (nie
znosze wszelkiego cytrynowego nadzienia!). Jak mowie - bardzo smaczne
wyszlo, no i malinowy kolorek taki ciekawy. Jednak nie ma to jak wafle z
masa kakaowa (czekoladowa) jednak. Ach, nastepnym razem jednak wykombinuje
cos czekoladowego. Chociaz takie wafle to ciekawa innowacja. Oczami
wyobrazni widze np. podane tak: jedne wafle z malinowa, jedne z agrestowa
(zielony kolor) - ciekawie by to wygladalo :)
Na miejscu pozarto polowe dziela zanim dobrze zastyglo ;))
Kruszynka
--
"Primum non stresere... "
|