Data: 2004-01-06 20:03:00
Temat: Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ten przepis pochodzi z Quaker Oats, firmy produkujacej platki owsiane.
Moim zdaniem jest on swietny i zawsze wychodzi.
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
220 gr masla (1 cup)
240 ml mocno upakowanego brazowego cukru (1 cup)
120 ml bialego cukru (1/2 cup)
Cukier waniliowy lub 1 lyzeczka esencji waniliowej
2 jaja
360 ml maki (1+1/2 cups)
1 lyzeczka sody oczyszczonej
720 ml platkow owsianych, NIE blyskawicznych (3 cups)
240 ml rodzynek
Mozna dodac 1/2 lyzeczki cynamonu, jesli ktos lubi ten smak ( ja nie dodaje)
Rozgrzac piec do 180°C. Ubic maslo z cukrami, dodac jaja, wanilie, ubic.
Dodac make i sode, i miksowac przez nastepne 2 minuty. Dodac platki i
rodzynki, wymieszac. Ukladac nierowne kulki wilekosci pilki do ping
ponga w duzej odleglosci od siebie, bo sie rozlewaja i rosna, na
nieposmarowanej blasze. Piec 10-15 minut az zlote, a srodek wyglada
miekki. Ostudzic na blasze przez minute i przelozyc na kratki do
wystygniecia. Z tej porcji wychodzi 24 duzych (10-12 cm srednicy) lub 36
malych (6-8 cm srednicy) ciasteczek.
Maja one naprawde wspanialy smak, gdy uzywa sie brazowego cukru
trzcinowego. Jesli uzyje sie tylko bialego cukru, sa tez dosc dobre, ale
z brazowym smak jest niepowtarzalny. Jesli ma sie do wyboru jasny lub
ciemny brazowy cukier trzcinowy, to ciemny jest lepszy do tych ciasteczek.
MB
|