Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto bez pieczenia
Date: Mon, 21 Feb 2005 16:51:02 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <cvd01s$k9$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip114-233.crowley.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1109001084 649 62.111.233.114 (21 Feb 2005 15:51:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Feb 2005 15:51:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232644
Ukryj nagłówki
Witam.
Taki oto przepis na smaczne ciasto bez pieczenia.
Blacha 40*25 cm
2 paczki krakersów (zwyczajne słone)
1 biała czekolada
1 mleko zagęszczone słodzone w puszce (250 ml)
150 g mąki ziemniaczanej
120 g mąki pszennej
1 litr mleka
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 żółtka
Wstawić mleko skondensowane na "krówkę" i gotować 3 godziny. Pod koniec
gotowania wyłożyć blachę krakersami, a czekoladę utrzeć na tarce i rozpocząć
przygotowywanie budyniu. W połowie mleka wymieszać obie mąki i żółtka. 2
połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, i cukrem waniliowym. Wlać do niej
mleko z mąką. Powstanie gęsty budyń. Dobrze mieszać, żeby nie powstały
grudki (można mieszać mikserem). Na krakersy wylać (raczej przełożyć) gorący
budyń i równo rozprowadzić. Przykryć krakersami. Na to wylać "krówkę"
(wcześniej dobrze ją wymieszać) i posypać czekoladą. Jak posypiemy na gorącą
utworzy się delikatna skorupka, jak posypiemy na zimną skorupki nie będzie -
wg uznania. Wstawić do lodówki. Najlepsze następnego dnia.
______________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
|