Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-onlin
e.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.max
well.syr.edu!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto czekoladowe bez masla i maki
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 58
Date: Tue, 12 Jun 2001 10:09:41 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.202
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 992365779 207.71.222.202 (Tue, 12 Jun 2001 10:09:39 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Jun 2001 10:09:39 PDT
X-Received-Date: Tue, 12 Jun 2001 10:09:39 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54763
Ukryj nagłówki
Zrobilam rolade czekoladowa na bazie ciasta czekoladowego bez maki.
Bardzo wszystkim smakowala, wiec podaje przepis.
Rolada czekoladowa
6 duzych jajek
2 lyzki cukru
50 gr cukru
110 gr czekolady (ja uzywam gorzkiej)
1 lyzka kakao
mokra, wykrecona sciereczka
1 plaska blacha z brzegami, okolo 42 cm x 29cm x 2.5 cm
Rozgrzac piec do 180C/350F.
Blache wysmarowac dokladnie maslem, wylozyc pergaminem tak, zeby z obu
koncow wystawaly brzegi pergaminu do zlapania, i znow wysmarowac maslem.
Na malym garnku z gotujaca woda ustawic miseczke z czekolada i gotowac
na malym ogniu, az czekolada sie roztopi.
W jednej misce ubic bialka, az troche ubite, dodac 2 lyzki cukru, ubic,
az lsniace. W drugiej misce ubic zoltka z 50 gr cukru, az jasno zolte,
co najmniej 3 minuty. Dodac do zoltek roztopiona czekolade i ubic 1
minute. Dodac 1/4 ubitych bialek i delikatnie wymieszac z czekolada i
zoltkami, zeby troche rozluznic zoltka, nastepnie dodac reszte bialek i
wymieszac, az nie bedzie widac bialka. Przelac do blachy, wyrownac i
piec 16 minut.
Wyjac i posypac powierzchnie ciasta 1 lyzka kakao, najlepiej przez sitko
i natychmiast przykryc cala blache mokra sciereczka. Pozostawic do
calkowitego wystygniecia.
W miedzyczasie zrobic krem, lub bita smietane. Ja uzylam 1/3 litra
slodkiej smietanki, 2 lyzki cukru waniliowego (domowej roboty) i
STABILIZATOR. Bardzo ladnie sie trzymalo z tym stabilizatorem.
Oczywiscie moglam uzyc zelatyne, lub zrobic prawdziwy krem, ale mi sie
nie chcialo.
Zdjac sciereczke z ostygnietego ciasta, i trzymajac wystajace brzegi
pergaminu delikatnie zsunac ciasto z blachy na stol czy blat. Skropic
jakims likierem albo kawa (ja uzylam Kaluha (likier kawowy),
rozprowadzic rowno bita smietane i zrolowac podnoszac pergamin wzdluz
dlugiego brzegu i jednoczesnie odklejajac go od ciasta. Jest to prostsze
w wykonaniu niz w opisie.
Schlodzic ciasto, sciac rowno oba konce, poproszyc tarta czekolada lub
cukrem pudrem. Jesli jest za dlugie na lodowke, przeciac na pol. Podawac
pokrojone w plastry, z sosem owocowym, waniliowym, albo jak jest.
Mozna dodac owoce, jak wisnie, czy maliny, mozna zrobic krem z masla i
budyniu, mozna dodac do kremu zmielonych orzechow, nasaczac kawa, pitna
czekolada, pomaranczowym likierem, jednym slowem jest to ciasto bardzo
podatne na "co w szafie".
Jesli zamiast rolady chce sie miec prostokatny tort, nalezy ostudzic
ciasto bez przykrywania sciereczka i posypywania kakao, przeciac w
poprzek na 3 czesci i przelozyc czym sie chce.
Mozna rowniez zrobic male, plaskie "grzybki" z bezow, ktore jak hube na
drzewach, mozna umiescic wzdluz tej rolady (zdjecie ponizej).
ftp://ftp.west.net/pub/users/magda/CHOC.jpg
Magdalena Bassett
|