Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto do pizzy - szukam przepisu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto do pizzy - szukam przepisu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-06 09:28:43

Temat: Ciasto do pizzy - szukam przepisu
Od: "mo" <m...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Szukam jakiegos dobrego przepisu na ciasto do pizzy. Przyznam ze najbardziej
ze wszystkich ciast smakowalo mi to co serwuje pizza hut (tu pewnie zostane
wyklety). Niemniej jednak cos takiego chcialbym zrobic. Niestety wszystkie
ciacha jakie mi wychodza sa dalekie od idealu, zwykle rosna mi za duze, za
twarde itp., w kazdym badz razie wychodzi mi to takie ze nawet w "pizzeri za
rogiem" maja lepsze. Chcialbym zeby mi wyszlo pyszne :) i cos posredniego w
twardosci, a zarazem puszystego w srodku, nie wiem jak to wyrazic. Zwykle
robie ciasto z 1/4 kostki drozdzy, 0.5kg maki pszennej, trochu wody (mam
taka miarke), trochu soli, cukru i oliwy. Wrzucam to do termomixa (taka
maszynka uniwersalna, wyrabia tez ciasto), potem wyjmuje formuje spod na
wczesniej wysmarowanej maslem podstawce na zwykle ciasta (prostokatna),
dziurkuje widelcem wkladam na 5min do podgrzanego na ok 70C piekarnika,
wyciagam, i ukladam na nim reszte elemetow pizzy (ser, salami, itp). Robie w
to wg. jedynego przepisu na ciasto jaki mialem pod reka, nie to moj wymysl
jakis :)

Bylbym wdzieczny gdyby sie ktos podzielil jakims super przepisem. Niestety
nie mam w tej chwili dostepu do stron www, ale jesli ktos ma i zna to prosze
podac, moglbym rzucic okiem pozniej.

pozdr.
mo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-06 11:50:29

Temat: Re: Ciasto do pizzy - szukam przepisu
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 6 Oct 2004 11:28:43 +0200, Waćpanna lub Waćpan *mo*, w wiadomości
news:<news:ck0dsc$jh0$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:

> Bylbym wdzieczny gdyby sie ktos podzielil jakims super przepisem. Niestety
> nie mam w tej chwili dostepu do stron www, ale jesli ktos ma i zna to prosze
> podac, moglbym rzucic okiem pozniej.

skoro nie strony, to masz całość na grupę

z posta Joli L-L
Jak przygotować pizzę dobrej jakości w domu.
--------------------------------------------------
Żeby otrzymać produkt dobrej jakości i zaspokoić smaki przyjaciół i rodziny,
należy przede wszystkim rozróżnić pięć ważnych etapów produkcji:

1. Wybór podstawowych składników

Aby otrzymać wyrób jakościowy, podstawowe składniki musza być zawsze
świeże albo dobrze zakonserwowane i musza mieć następujące właściwości:
. Woda musi być nadająca się do picia, i nie może być zbyt twarda, jeżeli na
kranie obserwuje się kamień, należy wodę przegotować przed użyciem
. Drożdże powinny być używane świeże (powinny zostać zakupione przed użyciem
i należy sprawdzić aby miały jasny kolor ) lub suszone (do zakupienia w
torebkach w postaci granulatu i łatwe do konserwacji, należy je rozpuścić
w temp 38)
. Należy używać soli która ma właściwości higroskopijne, wiec należałoby
wybrać sól morska. Ta właściwość pomaga otrzymać dłuższe wyrastanie.
. Mąką, która znajdziemy w sklepach to prawie zawsze jest mąka miękka, wiec
czas wyrastania jest krotki (2-3 godz.) i pochłanialność wody 50% (na każdy
kg maki potrzeba 5 dl wody).
. Produkty do nałożenia na pizze to już wybór każdego z nas jedyna rada aby
nie przepuszczać mozarelli przez maszynkę do mielenia mięsa, zmieniłaby smak
i trudno by się rozpuszczała.

2. Przepis
Na dobre ciasto potrzeba:
- 1 l wody
- 2 kg maki
- 20 g świeżych drożdży (albo 7 suchych)
- 50 g soli morskiej
oczywiście ilość może być zwiększona lub pomniejszona w zależności od
potrzeb, jak również ilość drożdży należy zmniejszyć jeżeli temperatura
otoczenia przekracza 23-25 stopni (np. w lato)
Ze powyższych składników otrzymamy 3,070 kg ciasta, wystarczająco do
przygotowania czterech blach dostosowanych do domowej kuchenki.

3. Przygotowanie
Aby przygotować ciasto należy wziąć dwa pojemniki wystarczająco duże by moc
włożyć do każdego z nich polowe maki. Podzielić wodę na dwie części do
jednej wrzucić sól, do drugiej drożdże. Wodę z solą wlać do pojemnika z
polowa maki, a rozpuszczone w wodzie drożdże do następnego. Mieszać
dobrze składniki w każdym z kontenitorow, a następnie połączyć je i wyrobić
ciasto.
Jeżeli macie do dyspozycji maszynkę do wyrabiania ciasta zaczynajcie zawsze
od maki. Wlejcie wiec wodę gdzie rozpuściliście drożdże zostawiając 2dl aby
rozpuścić sól, która dodacie kiedy składniki będą już dobrze wymieszane.
Unikajcie zawsze kontaktu soli i drożdży ponieważ pierwsza nie pozwala
drugim na spełnienie swojej funkcji. Ciasto będzie gotowe kiedy naczynie w
którym je przygotowujecie będzie całkowicie czyste.
I w tym momencie można zacząć dzielić ciasto w zależności od tego jak wysoka
ma być otrzymana pizza.
Przed pozostawieniem do wyrośnięcia można włożyć ciasto do lodówki (6-8
stopni) na od 24 do 6-8 godzin.

4. Wyrastanie
Polega na położeniu ciasta na środku formy w której potem będzie wypiekana
i pozostawieniu na ok. 3 godz. W stałej temperaturze (23 stopnie) ta
czynność pozwala drożdżom wyprodukowanie gazu, który powoduje wyrastanie
ciasta.
Wyrośnięte ciasto należy rozłożyć palcami na formie aż do otrzymania
płaskiej formy która będzie dotykać brzegów blaszki. Oczywiście przed
rozłożeniem ciasta należy wysmarować blaszkę olejem.
I na tak przygotowane ciasto nakładamy pomidory, jeżeli pizza ma być
czerwona albo olej jeżeli biała i należy pozostawić na godzinę przed
włożeniem do piekarnika.
Jeżeli ciasto byli włożone do lodówki należy traktować je jako dopiero
rozrobione czyli pozostawić do wyrośnięcia według powyżej podanego czasu i
sposobu.

5. Pieczenie
Ostatnia czynność ale najważniejsza, która jeżeli zostanie wykonana
prawidłowo pozwala cieszyć się właściwą jakością produktu.
W domowym piekarniku temperatura pieczenia średnia to 250 stopni w czasie
12-15 min. Piekarnik wiec należy rozgrzać przed włożeniem piekarnika.
Z oczywistych powodów należy piec w dwóch fazach:
. piec przez 8-10 min ciasto z pomidorami lub olejem
. wyjąc z piekarnika nałożyć pozostałe składniki w zależności od przepisu i
włożyć pizze ponownie do piekarnika kontynuując pieczenie do pozostałego
czasu.

Jeżeli chcemy w pełni poczuć smak dobrze przygotowanej pizzy należy ja
spożyć od razu po wyjęciu z piekarnika.
====
No i teraz uwagi moje :)
Ja chyba nie doczytałam i piekąc z 1kg mąki dałam 10dag drożdży, co podobno
jest dużą ilością :) Ale wyszło pyszne! Puszyste i dobre!
====
A teraz uwagi cherokee, które stosuje i jestem zadowolona:
1. Zaparzam mąkę - wrzucam do mikrofali, podgrzewam, aż zrobi się
bardzo ciepła.

2. Zanim nałożę sos na pizzę smaruję ciasto oliwą. W zasadzie nalewam
oliwy na blaszkę, kładę placek ciasta i odwracam na drugą strone - sam
"wyciapie" się w oliwie porządnie. To zapobiegnie wchłonięciu sosu
przez ciasto.

3. Temperatura IMHO musi być niższa - w moim piekarniku optimum to
185 stopni.

4. Pieczenie w dwóch fazach:

a) dokładnie 8 minut ciasto posmarowane sosem

b) dokładnie 4 minuty z obłożeniem, koniecznie zaczynając od sera.

--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-06 11:55:37

Temat: Re: Ciasto do pizzy - szukam przepisu
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"Tatiana", czyli "Ti'Ana" pisze:

> skoro nie strony, to masz całość na grupę
(itd. cenny watek)


To ja tylko podniose palec w celach statystycznych i powiem, ze
dokladnie wg tego przepisu nauczylam sie piec cos, co pizze teraz
bardzo przypomina :-). Polecam goraco (wskazowki pieczenia zwlaszcza).

Pozdrawiam,
eM, co tez miala pizzowy problem






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-06 22:51:09

Temat: Re: Ciasto do pizzy - szukam przepisu
Od: mryk <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie
i od razu się przyznam że pizzę to ja tylko lubię jeść ale robić niestety
nigdy nie prubowałam samodzielnie, zawsze jednak asystuję mężowi w
przygotowywaniu tego cudownego dania.
Ten przepis który podałaś wydaje się bardzo skomplikowany i pracochłonny w
porównaniu z tym co widzę kiedy mąż piecze pizzę.
A głuwne różnice to takie że:
-nie podgrzewa mąki
-wszystko wkłada do piekarnika na raz
-zmaruje ciasto przygotowanym sosem z koncentratu pomidorowego z
przyprawami i czosnkiem
-ciasto z nałożonymi dodatkami przygotowuje w niecałą godzinę a piecze
przez 30 min
-nigdy nie sprawdzał jaki kolor mają kupowane przez niego drożdże
-często jemy jego pizze kiedy jest już zimna i dalej nam bardzo smakuje

Dodam jeszcze że pizza w jego wydaniu jest rewelacyjna, ostatnio dla
doświadczenia zamroziliśmy jeden kawałek by zobaczyć czy jest nadal taka
dobra i była.
Co do składników na ciasto i innych szczegółów to jutro go popytam i Wam
przekażę

Pozdrawiam
Marzena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 11:16:21

Temat: Re: Ciasto do pizzy - szukam przepisu
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 07 Oct 2004 00:51:09 +0200, Waćpanna lub Waćpan *mryk*, w
wiadomości news:<news:opsfg0fjaqp3ny1l@emmiter> zawarł, co następuje:

> Ten przepis który podałaś wydaje się bardzo skomplikowany i pracochłonny w
> porównaniu z tym co widzę kiedy mąż piecze pizzę.

Skomplikowany to on może jest, ale pracochłonny nie. Zagniatasz ciach ciach
i samo sobie wyrasta. Potem tylko przy pieczeniu, trzeba spojrzeć na
zegarek, co faktycznie jest strasznie pracochłonne ;P
Ośmielam się jednak twierdzić, że tak przygotowana pizza jest smaczniejsza
niż wszystkie jakie jadłam.

> -zmaruje ciasto przygotowanym sosem z koncentratu pomidorowego z
> przyprawami i czosnkiem

No to tak jak ja zimą.

> -ciasto z nałożonymi dodatkami przygotowuje w niecałą godzinę a piecze
> przez 30 min

No to jak dla mnie to jest czas który starczy na zrobienie z ciasta
podeszwy...

> -nigdy nie sprawdzał jaki kolor mają kupowane przez niego drożdże

A to niedobrze, bo to jest ważne, nie tylko przy cieście na pizzę, ale w
szczególności przy wypiekaniu placka. Nieświeże, ciemne drożdże należy
omijać.

> -często jemy jego pizze kiedy jest już zimna i dalej nam bardzo smakuje

to jest kwestia gustu

> Dodam jeszcze że pizza w jego wydaniu jest rewelacyjna, ostatnio dla
> doświadczenia zamroziliśmy jeden kawałek by zobaczyć czy jest nadal taka
> dobra i była.
> Co do składników na ciasto i innych szczegółów to jutro go popytam i Wam
> przekażę

Absolutnie nie złośliwie sugerowałabym zerknięcie do słownika
ortograficznego przed wysłaniem posta, gdyż zagęszczenie pomyłek jest dość
rażące.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 13:00:55

Temat: Re: Ciasto do pizzy - szukam przepisu
Od: mryk <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 7 Oct 2004 13:16:21 +0200, Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
napisał:

> Dnia Thu, 07 Oct 2004 00:51:09 +0200, Waćpanna lub Waćpan *mryk*, w
> wiadomości news:<news:opsfg0fjaqp3ny1l@emmiter> zawarł, co następuje:
>
>> Ten przepis który podałaś wydaje się bardzo skomplikowany i
>> pracochłonny w
>> porównaniu z tym co widzę kiedy mąż piecze pizzę.
>
> Skomplikowany to on może jest, ale pracochłonny nie. Zagniatasz ciach
> ciach
> i samo sobie wyrasta. Potem tylko przy pieczeniu, trzeba spojrzeć na
> zegarek, co faktycznie jest strasznie pracochłonne ;P

Dobra przyznaję, że się żle wyraziłam, miało być czasochłonne (trzy
godziny ??? na wyrośnięcie ciasta???)

> Ośmielam się jednak twierdzić, że tak przygotowana pizza jest
> smaczniejsza
> niż wszystkie jakie jadłam.

Może masz małą skalę porównawczą.

>> -ciasto z nałożonymi dodatkami przygotowuje w niecałą godzinę a piecze
>> przez 30 min

> No to jak dla mnie to jest czas który starczy na zrobienie z ciasta
> podeszwy...

Szkoda że się wypowiadasz na temat ciasta, którego nie jadłaś.

>> -nigdy nie sprawdzał jaki kolor mają kupowane przez niego drożdże

> A to niedobrze, bo to jest ważne, nie tylko przy cieście na pizzę, ale w
> szczególności przy wypiekaniu placka. Nieświeże, ciemne drożdże należy
> omijać.

Hi, hi, już widzę jak w hipermarkecie czy w osiedlowym sklepie mąż odwija
paczuszkę drożdży aby zobaczyć jaki mają kolor.

>> -często jemy jego pizze kiedy jest już zimna i dalej nam bardzo smakuje

> to jest kwestia gustu

a nie bierzesz pod uwagę tego że może być leprza od tej którą jadłaś?
Zauważ, że w moim poście nie było ani grama krytyki Twojej metody robienia
pizzy, no, może napisałam jedynie, że jest skomplikowana i czasochłonna

>> Co do składników na ciasto i innych szczegółów to jutro go popytam i Wam
>> przekażę

Chyba , faktycznie nie ma sensu pytać o szczegóły, poraziła mnie Twoja
pewność siebie.
Musisz się bardzo męczyć, kiedy wybierasz się do pizzeri, takie niedobre
pizze tam robią.

> Absolutnie nie złośliwie sugerowałabym zerknięcie do słownika
> ortograficznego przed wysłaniem posta, gdyż zagęszczenie pomyłek jest
> dość
> rażące.

A ja zupełnie nie złośliwie powiem, że napisałam pierwszy raz od dłuższego
czasu wiadomość na tej liście dyskusyjnej i obiecuję, że więcej Wam tego
nie zrobię. Przepraszam, że się wtrąciłam i znikam.

Pozdrawiam
MRyk




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 13:04:08

Temat: Re: Ciasto do pizzy - szukam przepisu
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 07 Oct 2004 15:00:55 +0200, Waćpanna lub Waćpan *mryk*, w
wiadomości news:<news:opsfh3rtqep3ny1l@emmiter> zawarł, co następuje:

> Dobra przyznaję, że się żle wyraziłam, miało być czasochłonne (trzy
> godziny ??? na wyrośnięcie ciasta???)

Fakt, czasochłonne to jest. Ale jeśli zostawi się ciasto samo w domu w
ciepłym miejscu i z dala od żarłocznych psów (w moim przypadku) to da radę:)

>> Ośmielam się jednak twierdzić, że tak przygotowana pizza jest
>> smaczniejsza
>> niż wszystkie jakie jadłam.
> Może masz małą skalę porównawczą.

Możliwe. W końcu to tylko moja opinia...

>>> -ciasto z nałożonymi dodatkami przygotowuje w niecałą godzinę a piecze
>>> przez 30 min
>> No to jak dla mnie to jest czas który starczy na zrobienie z ciasta
>> podeszwy...
> Szkoda że się wypowiadasz na temat ciasta, którego nie jadłaś.

Ależ ja nie mówię o cieście Twojego męża. Mówię o tych, które miałam okazję
jeść i które po tym czasie zwykle były przepieczone. Ale przecież wszystkoe
zależy od ciasta.

>>> -nigdy nie sprawdzał jaki kolor mają kupowane przez niego drożdże
>> A to niedobrze, bo to jest ważne, nie tylko przy cieście na pizzę, ale w
>> szczególności przy wypiekaniu placka. Nieświeże, ciemne drożdże należy
>> omijać.
> Hi, hi, już widzę jak w hipermarkecie czy w osiedlowym sklepie mąż odwija
> paczuszkę drożdży aby zobaczyć jaki mają kolor.

Przyznam się po cichu, ze ja tak robię:)

>>> -często jemy jego pizze kiedy jest już zimna i dalej nam bardzo smakuje
>> to jest kwestia gustu
> a nie bierzesz pod uwagę tego że może być leprza od tej którą jadłaś?
> Zauważ, że w moim poście nie było ani grama krytyki Twojej metody robienia
> pizzy, no, może napisałam jedynie, że jest skomplikowana i czasochłonna

Biorę, dlatego napisałam, że nie mam nic to tego, że to kwestia gustu. W tym
nie było krytyki.

> Chyba , faktycznie nie ma sensu pytać o szczegóły, poraziła mnie Twoja
> pewność siebie.

Owszem, moja pewnośc co do tego przepisu jest duża, bo po prostu bardzo
odpowiada mi i moim najbliższym. Nie wykluczam jednak eksperymentów i myśle,
że Twój przepis bardzo się na grupie przyda, ludzie zawsze szukają dobrego
ciasta na pizzę. To, że ja znalazłam swój przepis, niczego nie determinuje.

> Musisz się bardzo męczyć, kiedy wybierasz się do pizzeri, takie niedobre
> pizze tam robią.

Ależ skąd :) Mam swoją ulubioną pizzerię.

>> Absolutnie nie złośliwie sugerowałabym zerknięcie do słownika
>> ortograficznego przed wysłaniem posta, gdyż zagęszczenie pomyłek jest
>> dość
>> rażące.
> A ja zupełnie nie złośliwie powiem, że napisałam pierwszy raz od dłuższego
> czasu wiadomość na tej liście dyskusyjnej i obiecuję, że więcej Wam tego
> nie zrobię. Przepraszam, że się wtrąciłam i znikam.

O Mamo, no chyba się nie obrazisz :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Resztki z sokowirówki
Kolejnosc dodawania przypraw
SPAGETTI !!!
co zrobic z marmite?
Szukam przepisu na "Kokosanki"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »