Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "mo" <m...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto do pizzy - szukam przepisu
Date: Wed, 6 Oct 2004 11:28:43 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <ck0dsc$jh0$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.171.214
X-Trace: inews.gazeta.pl 1097054924 20000 62.233.171.214 (6 Oct 2004 09:28:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Oct 2004 09:28:44 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-User: apophis
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217629
Ukryj nagłówki
Witam,
Szukam jakiegos dobrego przepisu na ciasto do pizzy. Przyznam ze najbardziej
ze wszystkich ciast smakowalo mi to co serwuje pizza hut (tu pewnie zostane
wyklety). Niemniej jednak cos takiego chcialbym zrobic. Niestety wszystkie
ciacha jakie mi wychodza sa dalekie od idealu, zwykle rosna mi za duze, za
twarde itp., w kazdym badz razie wychodzi mi to takie ze nawet w "pizzeri za
rogiem" maja lepsze. Chcialbym zeby mi wyszlo pyszne :) i cos posredniego w
twardosci, a zarazem puszystego w srodku, nie wiem jak to wyrazic. Zwykle
robie ciasto z 1/4 kostki drozdzy, 0.5kg maki pszennej, trochu wody (mam
taka miarke), trochu soli, cukru i oliwy. Wrzucam to do termomixa (taka
maszynka uniwersalna, wyrabia tez ciasto), potem wyjmuje formuje spod na
wczesniej wysmarowanej maslem podstawce na zwykle ciasta (prostokatna),
dziurkuje widelcem wkladam na 5min do podgrzanego na ok 70C piekarnika,
wyciagam, i ukladam na nim reszte elemetow pizzy (ser, salami, itp). Robie w
to wg. jedynego przepisu na ciasto jaki mialem pod reka, nie to moj wymysl
jakis :)
Bylbym wdzieczny gdyby sie ktos podzielil jakims super przepisem. Niestety
nie mam w tej chwili dostepu do stron www, ale jesli ktos ma i zna to prosze
podac, moglbym rzucic okiem pozniej.
pozdr.
mo
|