Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.on
et.pl
From: <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto dojrzewające
Date: 21 Nov 2001 15:09:53 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 29
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1006351793 1445 192.168.240.245 (21 Nov 2001 14:09:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Nov 2001 14:09:53 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.205.248.118, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83119
Ukryj nagłówki
Ciasto dojrzewające
To ciasto należy upiec już teraz, potem zapomnieć i triumfalnie sobie o nim
przypomnieć gdzieś na Nowy Rok, albo jeszcze lepiej na Trzech Króli.
4 jajka
20 dkg margaryny lub masla
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach cytrynowy ( najlepiej skórka otarta z 1 cytryny)
przyprawa jak do piernika, ale mniej imbiru wiecej cynamonu
175 g cukru, jak kto ma to brązowy, ale bialy tez się nadaje
2 szklanki mieszanych bakalii
Ciasto zmieszać ( jajka+cukier + masło + reszta), dodać bakalie, wylac do formy
( wygodnie w tym wypadku forme wyłożyc folią aluminiową, ale może być i papier
do pieczenia, odradzam pieczenie w formie wysmarowanej i wysypanej).
Piec półtorej do 2 i pół godzin w temperaturze 150-170 stopni.
Ciasto wyrasta niewiele, nie powinno się też zbytnio zarumienic.Ma być na
patyczek suche. Jak ostygnie, zalać alkoholem ( whisky, brandy,czysta wódka)
tak pół szklanki ( 125 ml). Zawinąć w folię aluminiową ( papier do pieczenia)
szczelnie, włożyć do spiżarni ( na pawlacz czy jakoś tak) i zapomnieć.
Bezposrednio po upieczeniu przypomina wióry... Wesołych Świąt!!! Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|