Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "almadka" <a...@W...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto z jabłkami i...czyms jeszcze [P]
Date: Mon, 29 Sep 2003 18:54:34 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: a...@p...onet.pl@host-ip146-198.crowley.pl
Message-ID: <bl9o5f$c1q$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip146-198.crowley.pl
X-Trace: news.onet.pl 1064854511 12346 62.111.198.146 (29 Sep 2003 16:55:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Sep 2003 16:55:11 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174717
Ukryj nagłówki
Składniki:
Na ciasto:
250 g maki
150 g masła
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
750 g jabłek
100 g wiórków kokosowych lub mielonych migdałów lub mielonych orzechów
włoskich
1 łyżeczka cynamonu ( plus ewentualnie 1/2 łyżeczki zmielonych goździków)
100 g cukru
4 białka
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w dowolne kawałki.
Wymieszać z cynamonem ( i goździkami).
Mąkę zmieszać z proszkiem, cukrem, masłem i posiekać nożem. Dodać jajka i
zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folie i wstawić do lodówki na godzine.
Natłuścić tortownice. Potem rozwałkować i wylepić ciastem dno i brzegi
tortownicy. Nakłuć widelcem i wystawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika
na 10 minut.
Bialka ubic na sztywno pod koniec dodając cukier. Następnie dodać
wiórki/migdały/orzechy i delikatnie wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć
z jabłkami.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę i piec około 50 minut w temp. 200st.
pozdrawiam
almadka
|