Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto z marchewka, ananasami i orzechami
Date: Wed, 13 Feb 2002 10:33:16 +0100
Organization: lubman
Lines: 50
Message-ID: <a4dbum$qtj$1@news.lublin.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <a4ai7m$oji$1@news.lublin.pl>
<3...@n...vogel.pl> <a4apls$5l3$1@news.lublin.pl>
<3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1013592855 27571 195.117.192.115 (13 Feb 2002 09:34:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Feb 2002 09:34:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95868
Ukryj nagłówki
Użytkownik Niunia <n...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> a czy ja mogę ten przepisik na to ciasto z ananasem? tak ładnie prosze
Keks z marchewka, ananasami i orzechami
1 szkl. orzechow (lub podsmazonych migdalow)
1 puszka ananasow
2 szkl. startej marchwi
1 szkl. wiorkow kokosowych
2 szkl. maki (moze byc 1 szkl. zytniej)
1,5 szkl. cukru
3 jajka
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzeczki cynamonu
0,5 lyzeczki startej galki muszkatalowej
0,5 lyzeczki soli
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. kefiru.
Polewa:
2/3 szkl. cukru
1/4 lyzeczki sody
1/3 szkl. kefiru
70 g masla lub margaryny
cukier wanilinowy.
Ananasy odsaczyc z syropu, pokroic w kostke, wymieszac z drobno
pokrojonymi orzechami, starta marchewka i wiorkami kokosowymi.
W drugiej misce wymieszac przesiana make, sol, sode, proszek do
pieczenia i pozostale przyprawy.
Ubic jajka z cukrem, dodac olej, kefir, wymieszac i polaczyc dokladnie
z maka. Nastepnie wymieszac z ananasami, marchwia, orzechami
i wiorkami.
Forme do pieczenia (ok. 34 x 25 cm) wysmarowac tluszczem i posypac
maka lub tarta bulka, wylozyc ciasto i piec ok. 40 min. w temp. 170-180 C.
Przed wyjeciem sprawdzic patyczkiem, czy jest upieczone.
Przygotowac polewe:
Wymieszac wszystkie skladniki i zagotowac. Gotowac na malym ogniu
jeszcze przez 5 min. Lekko przestudzone ciasto ponakluwac patyczkiem
lub widelcem i polac polewa.
Ciasto jest pyszne - jak ktos ma ochote sprobowac, to zapraszam,
bo wlasnie wczoraj go zrobilam i dzisiaj jest konsumowane ;-)
Lilla
|