Data: 2002-02-13 09:33:16
Temat: Ciasto z marchewka, ananasami i orzechami
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Niunia <n...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> a czy ja mogę ten przepisik na to ciasto z ananasem? tak ładnie prosze
Keks z marchewka, ananasami i orzechami
1 szkl. orzechow (lub podsmazonych migdalow)
1 puszka ananasow
2 szkl. startej marchwi
1 szkl. wiorkow kokosowych
2 szkl. maki (moze byc 1 szkl. zytniej)
1,5 szkl. cukru
3 jajka
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzeczki cynamonu
0,5 lyzeczki startej galki muszkatalowej
0,5 lyzeczki soli
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. kefiru.
Polewa:
2/3 szkl. cukru
1/4 lyzeczki sody
1/3 szkl. kefiru
70 g masla lub margaryny
cukier wanilinowy.
Ananasy odsaczyc z syropu, pokroic w kostke, wymieszac z drobno
pokrojonymi orzechami, starta marchewka i wiorkami kokosowymi.
W drugiej misce wymieszac przesiana make, sol, sode, proszek do
pieczenia i pozostale przyprawy.
Ubic jajka z cukrem, dodac olej, kefir, wymieszac i polaczyc dokladnie
z maka. Nastepnie wymieszac z ananasami, marchwia, orzechami
i wiorkami.
Forme do pieczenia (ok. 34 x 25 cm) wysmarowac tluszczem i posypac
maka lub tarta bulka, wylozyc ciasto i piec ok. 40 min. w temp. 170-180 C.
Przed wyjeciem sprawdzic patyczkiem, czy jest upieczone.
Przygotowac polewe:
Wymieszac wszystkie skladniki i zagotowac. Gotowac na malym ogniu
jeszcze przez 5 min. Lekko przestudzone ciasto ponakluwac patyczkiem
lub widelcem i polac polewa.
Ciasto jest pyszne - jak ktos ma ochote sprobowac, to zapraszam,
bo wlasnie wczoraj go zrobilam i dzisiaj jest konsumowane ;-)
Lilla
|