« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-25 10:44:16
Temat: Co to za przyprawa (włoska)?Jak w tytule- do sałaty (mieszanej- w orginale insalata mista) dodajš co o
intensywnym, korzennym smaku. Z wyglšdu nieco przypomina mniszka (ale zupełnie
nie ten smak i inaczej, bo piętrowo ułożone listki).
kelnerzy zapytani cóż to odpowiadali (próba zapisu fonetycznego) 'rikola' lub
'rukola'. Po powrocie z Neapolu usiłowałem rozszyfrować. W słowniku włosko-
angielskim i potem angielsko- polskim znalazłem, zanotowałem. Pamięć nie ta,
charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy rukiew?) siewna.
Poratujcie- co to być może, jak hodować czy gdzie kupić.
Marek Wasilewski
Wojewódzki Szpital Zakany
Warszawa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-25 11:34:26
Temat: Odp: Co to za przyprawa (włoska)?Spotkałam się z nazwą 'rukola siewna ', ale nie wiedziałam, że jest to
roślina przyprawowa.
Majka
Użytkownik Marek Wasilewski <m...@c...med.pl> w wiadomości
> kelnerzy zapytani cóż to odpowiadali (próba zapisu fonetycznego) 'rikola'
lub
> 'rukola'> charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy
rukiew?) siewna.
> Poratujcie- co to być może, jak hodować czy gdzie kupić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 19:52:47
Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?i jeszcze jedno... niezłe włoskie dania, również z rukolą można zjeść w
Chianti na Foksal.
mirek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 16:27:14
Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?Rokietta siewna (Eruca vesicaria) to srodziemnomorska roslina salatkowa o
pikantnych lisciach dodaje sie do salatek.W klimacie chlodnym nadaje sie
zima do uprawy pod oslonami.Wysiew rzutowy.
Moja zona wysiewala to to do doniczek.Nasiona pochodzily z Wloch.
Mysle ze jak jest nazwa latwiej bedze znalezc nasiona.
Pozdrawiam,Boguslaw :)))
----- Wiadomość oryginalna -----
Od: Marek Wasilewski <m...@c...med.pl>
Do: <p...@n...pl>
Wysłano: 25 stycznia 2000 11:44
Temat: Co to za przyprawa (włoska)?
> Jak w tytule- do sałaty (mieszanej- w orginale insalata mista) dodajš co
o
> intensywnym, korzennym smaku. Z wyglšdu nieco przypomina mniszka (ale
zupełnie
> nie ten smak i inaczej, bo piętrowo ułożone listki).
> kelnerzy zapytani cóż to odpowiadali (próba zapisu fonetycznego) 'rikola'
lub
> 'rukola'. Po powrocie z Neapolu usiłowałem rozszyfrować. W słowniku
włosko-
> angielskim i potem angielsko- polskim znalazłem, zanotowałem. Pamięć nie
ta,
> charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy rukiew?)
siewna.
> Poratujcie- co to być może, jak hodować czy gdzie kupić.
>
> Marek Wasilewski
> Wojewódzki Szpital Zakany
> Warszawa
>
--
Newsy przez www ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |