Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Czenaki, a moze czanachi...
Date: Thu, 29 Aug 2002 11:54:37 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 43
Message-ID: <akkqvg$6qo$2@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1030614832 7000 194.29.137.67 (29 Aug 2002 09:53:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Aug 2002 09:53:52 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3663.0
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3663.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122760
Ukryj nagłówki
A teraz kolej na czenaki :-)
Czenaki to danie nie wiem dokladnie jakiej kuchni, wyglada mi raczej na
Kaukaz i te okolice, tam to sie nazywa "czanachi". Jest robione z
tlustej baraniny z dodatkiem ziemniakow, baklazanow, pomidorow, cebuli,
ostrej papryki i ziol. Przygotowuje sie je i podaje w bardzo
dekoracyjnych glinianych garnuszkach z pokrywkami (1 garnuszek jedna
porcja) zapieka sie miesko + ziemniaki i rozne warzywa i potem kazdy
dostaje taki garnuszek i je prosto z niego :o)) Fajne i oryginalne
:o))))
Tu jest fotka i przepis zakaukazki (po rosyjsku, ale sluze pomoca):
http://mega.km.ru/kitchen/encyclop.asp?topic=KAUK_14
&rubr=KAUK_14
Nasz domowy przepis jest bardziej przystosowany do naszej rzeczywistosci
i klimatu i jest banalnie prosty.
Czenaki Bozenkowe (tak brat je nazywa ;-) )
Miesko (najczesciej wieprzowinke) pokroic w kosteczke, przyprawic sola i
pieprzem i zrumienic na masle. Obrac warzywa i pokroic w kostke. To jest
bardzo wdzieczne danie, bo mozna tam wlozyc kazde warzywko w zaleznosci
od pory roku - marchew, ziemniaki, cebule, czasami pomidor lub jakis
kabaczek czy cukinia, papryka i td... Gdy wszystko juz jest pokrojone,
to wlaczamy piekarnik tak na ok. 200C i zanim sie nagrzeje ukladamy
warzywa i miesko warstwami w garnuszkach - kolejnosc wedle uznania :-)
Warstwy warzywne lekko solimy, pieprzymy, mozemy posypac jakimis
ziolkami. Do kazdego garnuszka wlewamy troche wody lub rosolku (w tym
wypadku uwazac z sola), przykrywamy garnuszki pokrywkami i siup do
piekarnika na jakies 40-50 min - zalezy jak duze kostki warzyw. Ostatnie
15-20 min zapiekac bez pokrywek, aby sie lekko zrumienilo. Podawac w
tych samych garnuszkach.
Z prawdziwymi czenakami to ma tyle wspolnego, ze jest w garnuszku, ale
chyba najwazniejsze jest, ze smakuje bardzo dobrze :-)
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|