« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-19 12:04:36
Temat: Czy i czym nasączyć biszkopt??Witam!
Chcę zmierzyć się z przeisem zamieszczonym w jedenj z gazet kobiecych na
Tort Rafaello i właśnie nie wiem czy nasączyć czymś biszkopt przed
przełożeniem go masą śmietanowo-czekoladowo- wiórkową.
Proszę o radę, bo w przepisie nic o tym nie ma, a nie chciałabym by tort ten
był zbyt suchy. No i jeżeli tak to czym go nasączyć??
Dziękuję za wszystkie rady!
Pozdrawiam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-19 13:06:29
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??> Witam!
> Chcę zmierzyć się z przeisem zamieszczonym w jedenj z gazet kobiecych na
> Tort Rafaello i właśnie nie wiem czy nasączyć czymś biszkopt przed
> przełożeniem go masą śmietanowo-czekoladowo- wiórkową.
> Proszę o radę, bo w przepisie nic o tym nie ma, a nie chciałabym by tort ten
> był zbyt suchy. No i jeżeli tak to czym go nasączyć??
> Dziękuję za wszystkie rady!
> Pozdrawiam!
>
ja zawsze biszpokt do rafaello nasączam jakimś alkoholem lub sokiem a cytryny
rozmieszanym z woda w kazdym bądź razie czymś co nie jest slodkie bo raffaello
samo w sobie jest dość słodkie ale jako ciasto pyszne....
Możesz nasączyc ten biszkopt takze tak jak do innych tortów kt robisz wsztsko
zalezy od upodobań smakowych
pozdrówka
Czarownica
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 13:16:44
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??
"Ania"
> No i jeżeli tak to czym go nasączyć??
Ponczem :-) Ja robię go rozpuszczając w gorącej przegotowanej wodzie cukier,
dodając aromat (w Twoim przypadku będzie pasował kokosowy lub śmietankowy) i
kilka łyżeczek alkoholu. Po wystudzeniu mam pyszny poncz do biszkoptu ;-)
> Dziękuję za wszystkie rady!
Proszę :-) (choć moja pewno plebejska-;) )
fata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 13:35:40
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??>
> "Ania"
>
> > No i jeżeli tak to czym go nasączyć??
>
> Ponczem :-) Ja robię go rozpuszczając w gorącej przegotowanej wodzie cukier,
> dodając aromat (w Twoim przypadku będzie pasował kokosowy lub śmietankowy) i
> kilka łyżeczek alkoholu. Po wystudzeniu mam pyszny poncz do biszkoptu ;-)
>
> > Dziękuję za wszystkie rady!
>
> Proszę :-) (choć moja pewno plebejska-;) )
>
> fata
>
oj nie kokosowy albo smietankowy totalnie nie pasuje do rafaello - kiedys
robiłam i wg mnie nie pasowalo w ogóle mas ajest przeciez kokosowo -
smietankowa ale jak mówie wsyztsko zalezy od smku osoby robiacej ....jednemu
odpowiadc bedzie tak drugiemu inaczej
pozdr.
Czarownica
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 13:50:38
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??<s...@p...onet.pl>
> oj nie kokosowy albo smietankowy totalnie nie pasuje do rafaello
Yyyy...? Dlaczego...? Przeca smakowo współgra. Zawsze tak robię i goście
biją się o ostatni kawałek ;-)
Poza tym dodaję kilka kropel tego aromatu a nie kubeł.
fata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 14:42:45
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??> <s...@p...onet.pl>
>
> > oj nie kokosowy albo smietankowy totalnie nie pasuje do rafaello
>
> Yyyy...? Dlaczego...? Przeca smakowo współgra. Zawsze tak robię i goście
> biją się o ostatni kawałek ;-)
> Poza tym dodaję kilka kropel tego aromatu a nie kubeł.
>
> fata
>
>
oj tez dodaje kilka kropel ale jakos tak mi po prostu lepiej smakuje bez tych
armatów jesli idzie o gości to zawsz ebija sie o rafaello nie zalznie od tego
czym jest nas aczony biszkopt hehehe
tak wiec sa gusta i guściki tyle
pozdr.
Czarownica
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 15:02:18
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??
Użytkownik "Ania" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:c8fipr$i8j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Chcę zmierzyć się z przeisem zamieszczonym w jedenj z gazet kobiecych na
> Tort Rafaello i właśnie nie wiem czy nasączyć czymś biszkopt przed
> przełożeniem go masą śmietanowo-czekoladowo- wiórkową.
> Proszę o radę, bo w przepisie nic o tym nie ma, a nie chciałabym by tort
ten
> był zbyt suchy. No i jeżeli tak to czym go nasączyć??
> Dziękuję za wszystkie rady!
> Pozdrawiam!
>
A mozesz podac przepis. Bardzo prosze :-)
Duży Miś nie czytający gazet kobiecych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 15:19:09
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??
> A mozesz podac przepis. Bardzo prosze :-)
>
> Duży Miś nie czytający gazet kobiecych
Rafaello
Biszkopt:
6jaj
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyzka mąki ziemniaczanej
1 łyzka octu
3 łyzki oleju
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 zekolady białe
3 śmietany 30 % ( wieksze kubeczki)
2 paczki wiórków kokosowych
Wykonanie:
zekolady rozpuścić. dodać jedna smietanę -wystudzic. Dodać wierzchnią część
pokruszonego biszkoptu, a spód nasączyć ( wg uznania) Resztę śmietany ubic ,
dodać jedną paczkę wiórków kokosowch.Mniejszą część śmietany dodac do masy
czekoladowej i wyłożyc na nasączony biszkopt. Na to ułożyc ubita smietane z
wiórkami.Na wierzchu uklepac wiórki kokosowe i ozdobic orzechami mniam.....
pozdrówka
Czarownica
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 16:56:36
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??
Czarownica wrote:
> > A mozesz podac przepis. Bardzo prosze :-)
> >
> > Duży Miś nie czytający gazet kobiecych
>
> Rafaello
>
> Biszkopt:
> 6jaj
> 1 1/2 szklanki cukru
> 1 1/2 szklanki mąki
> 1 łyzka mąki ziemniaczanej
> 1 łyzka octu
> 3 łyzki oleju
> 2 łyzeczki proszku do pieczenia
A czemu to sie nazywa biszkopt? Jest to raczej jakas babka. Biszkopt robi sie z
jajek, cukru i maki, a z dodatkiem proszku do pieczenia i oleju natcyhmiast
przestaje byc biszkoptem. Proponuje moj przepis na prawdziwy biszkopt, ktory
zawsze wychodzi, smakuje jak biszkopt, i nie wysycha, jak ciasta proszkowe:
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej. 24-28 cm tortownice
wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka. Ubic bialka mikserem lub
trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli cukier, ciagle ubijajac, az beda
lsniace i geste, jak krem, okolo 2 minut. Nadal ciagle ubijajac, dodawac po
jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy zoltkami. Dodac make i delikatnie
wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow, 35-45 minut.
Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 19:17:31
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??
> Wykonanie:
> zekolady rozpuścić. dodać jedna smietanę -wystudzic. Dodać wierzchnią
część
> pokruszonego biszkoptu, a spód nasączyć ( wg uznania) Resztę śmietany ubic
,
> dodać jedną paczkę wiórków kokosowch.Mniejszą część śmietany dodac do masy
> czekoladowej i wyłożyc na nasączony biszkopt. Na to ułożyc ubita smietane
z
> wiórkami.Na wierzchu uklepac wiórki kokosowe i ozdobic orzechami
mniam.....
>
> pozdrówka
>
> Czarownica
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Dzięki wypróbuję
i chyba zaczne kupować te gazety :-)
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |