Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.max
well.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!no
t-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??
Date: Wed, 19 May 2004 09:56:36 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c8fstt$sms$1@news.onet.pl> <4...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202224
Ukryj nagłówki
Czarownica wrote:
> > A mozesz podac przepis. Bardzo prosze :-)
> >
> > Duży Miś nie czytający gazet kobiecych
>
> Rafaello
>
> Biszkopt:
> 6jaj
> 1 1/2 szklanki cukru
> 1 1/2 szklanki mąki
> 1 łyzka mąki ziemniaczanej
> 1 łyzka octu
> 3 łyzki oleju
> 2 łyzeczki proszku do pieczenia
A czemu to sie nazywa biszkopt? Jest to raczej jakas babka. Biszkopt robi sie z
jajek, cukru i maki, a z dodatkiem proszku do pieczenia i oleju natcyhmiast
przestaje byc biszkoptem. Proponuje moj przepis na prawdziwy biszkopt, ktory
zawsze wychodzi, smakuje jak biszkopt, i nie wysycha, jak ciasta proszkowe:
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej. 24-28 cm tortownice
wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka. Ubic bialka mikserem lub
trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli cukier, ciagle ubijajac, az beda
lsniace i geste, jak krem, okolo 2 minut. Nadal ciagle ubijajac, dodawac po
jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy zoltkami. Dodac make i delikatnie
wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow, 35-45 minut.
Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
|