Data: 2004-05-19 20:41:51
Temat: Re: Czy i czym nasączyć biszkopt??
Od: s...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Biszkopt:
> 8 jajek, szczypta soli, 8 łyżek cukru, cukier waniliowy, 5 łyżek mąki
> pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka
> ubić z solą i cukrem. Dodać ubite żółtka z cukrem waniliowym. Delikatnie
> mieszając powoli wsypywać mąkę z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i
> wysypanej bułką tartą tortownicy.(Oryginał)
> ale ja robię inny biszkopt:
> 5 jajek, szklanka mąki i szklanka cukru, czubata łyżeczka proszku do
> pieczenia.
> Sposób wykonania jak wyżej.
>
> Masa:
> 250 ml śmietany kremówki, 250 ml śmietany 18%, 2 tabliczki białej czekolady,
> paczka biszkoptów, 250 ml ajerkoniaku, 200 g wiórków kokosowych.
> Obie śmietany wymieszać, podgrzać. Rozpuścić w niej najlepiej starte
> czekolady. Schłodzić i ubić. Wymieszać z pokruszonymi biszkoptami,
> ajerkoniakiem i połową wiórków.
> Upieczony biszkopt pokroić na trzy części. Przełożyć kremem. Na koniec
> posypać drugą połową wiórków.
Ale wtedy to jest biszkopt przełozny kremem w tym przepisie co ja podawałam
jest na dole biszkopt potem jedna warstwa jednego kremu i na to druga ta
lzejsza i wiórki kokosowe zupelnie innych smak sie wtedy osiąga :)))
pozdrówka
Czarownica
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|