Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: DANIE NA JUTRO
Date: Fri, 2 Mar 2007 17:37:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <es9k3d$p9a$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abde27.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1172853678 25898 83.6.246.27 (2 Mar 2007 16:41:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 2 Mar 2007 16:41:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000721-0, 03/02/2007), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292243
Ukryj nagłówki
Proponuję sałatkę KOZACKĄ z kiełbasą "z rożna" lub BOCZKIEM
"PONIEWIERANYM"...
Sałatka KOZACKA:
Wymytą fasolę (dowolną) namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień
ugotować, wywar zostawić do zupy, fasolkę odcedzić. Ziemniaki ugotować w
mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę.
Kapustę kiszoną, jeżeli zbyt kwaśna przemyć zimną wodą raz lub dwa razy,
drobno posiekać, wymieszać z ziemniakami i fasolą, dodać posiekaną cebulę -
można dodać pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę w drobną słomkę, posolić i
popieprzyć do smaku. Jeżeli potrzeba - dodać odrobinę cukru. Gdy cukier
rozpuści się - zaprawić olejem.
Standardowo jest to prosta potrawa, a proporcje nie są krytyczne -
potrawa typu "na winie" czyli "co się nawinie". Ale można potraktowac "czym
chata bogata".
Kiełbasa z rusztu
Pętka kiełbasy ponacinać lekko na skos z obu stron i usmażyć na patelini
lub patelni grilowej (można także z dwoma trzema plastrami boczku).
Boczek poniewierany:
Plastry dobrego poprzerastanego boczku grubości około 0,5cm obtoczyć w
mące i zapanierować. Usmażyć do miękkości.
Podawać kiełbasę, boczek z sałatką kozacką i ewentualnie ze świeżym
chlebem, oraz piwo - najlepsze swojej roboty lub miejscowe
niepasteryzowane - dla dzieci - bezalkoholowe.
|