Data: 2007-03-02 16:37:18
Temat: DANIE NA JUTRO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Proponuję sałatkę KOZACKĄ z kiełbasą "z rożna" lub BOCZKIEM
"PONIEWIERANYM"...
Sałatka KOZACKA:
Wymytą fasolę (dowolną) namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień
ugotować, wywar zostawić do zupy, fasolkę odcedzić. Ziemniaki ugotować w
mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę.
Kapustę kiszoną, jeżeli zbyt kwaśna przemyć zimną wodą raz lub dwa razy,
drobno posiekać, wymieszać z ziemniakami i fasolą, dodać posiekaną cebulę -
można dodać pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę w drobną słomkę, posolić i
popieprzyć do smaku. Jeżeli potrzeba - dodać odrobinę cukru. Gdy cukier
rozpuści się - zaprawić olejem.
Standardowo jest to prosta potrawa, a proporcje nie są krytyczne -
potrawa typu "na winie" czyli "co się nawinie". Ale można potraktowac "czym
chata bogata".
Kiełbasa z rusztu
Pętka kiełbasy ponacinać lekko na skos z obu stron i usmażyć na patelini
lub patelni grilowej (można także z dwoma trzema plastrami boczku).
Boczek poniewierany:
Plastry dobrego poprzerastanego boczku grubości około 0,5cm obtoczyć w
mące i zapanierować. Usmażyć do miękkości.
Podawać kiełbasę, boczek z sałatką kozacką i ewentualnie ze świeżym
chlebem, oraz piwo - najlepsze swojej roboty lub miejscowe
niepasteryzowane - dla dzieci - bezalkoholowe.
|