« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-12-28 15:06:26
Temat: Dlaczego mak rozdyma i w jakim zestawieniu go jeść?Mak
W wigilię jest to danie tradycyjne, tak jak gżyby, pewnie z podobnej
pszyczyny :
ma działanie lekko narkotyczne.
Borowiki, maślaki, koźlaki i kurki ujdą bez szwanku w kawśnym zestawieniu:
w barszczu kiszonym więc kwaśnym albo z kapustą kiszoną.
Byle gżybka nie mieszać z alkoholem i mlekiem.
A co z makiem?
Mak rozdyma, jest ciężko strawny, wszyscy wiedzą.
Dlatego, że ciężkostrawny powinno się go pewnie rozcieńczyć,
i tak jest w prawie każdej potrawie: rozcieńczamy go
ciastem, łamańcami , pszenicą, kluskami...
Łatwo się psuje: makowiec należy jeść świeży...
inaczej człowiek staje się odżutowcem.
Co robić by się nie psuł (pieczenie to za mało)
i z czym jeść by był łatwiej strawialny?
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-12-28 22:20:31
Temat: Re: Dlaczego mak rozdyma i w jakim zestawieniu go jeść?Dnia Sun, 28 Dec 2014 15:06:26 +0100, Stokrotka napisał(a):
> Mak
> W wigilię jest to danie tradycyjne, tak jak gżyby, pewnie z podobnej
> pszyczyny :
> ma działanie lekko narkotyczne.
Skoro musisz się jarać tymi "grzybkami" akurat w Wigilię... ;-PPP
> Borowiki, maślaki, koźlaki i kurki ujdą bez szwanku w kawśnym zestawieniu:
> w barszczu kiszonym więc kwaśnym albo z kapustą kiszoną.
> Byle gżybka nie mieszać z alkoholem
Zależy, jakiego "grzybka" - bo pod wszystkie wyżej wymienione wódeczka jest
jak najbardziej OK, a już maślaki i borowiki w śmietanie (wszak ci owa z
mleka pochodzi) to ja nawet w ostatnim konwulsyjnym przedśmiertnym
stężeniu... spożywać mam zamiar 333333-)
>
> A co z makiem?
> Mak rozdyma, jest ciężko strawny, wszyscy wiedzą.
> Dlatego, że ciężkostrawny powinno się go pewnie rozcieńczyć,
> i tak jest w prawie każdej potrawie: rozcieńczamy go
> ciastem, łamańcami , pszenicą, kluskami...
> Łatwo się psuje: makowiec należy jeść świeży...
> inaczej człowiek staje się odżutowcem.
> Co robić by się nie psuł (pieczenie to za mało)
> i z czym jeść by był łatwiej strawialny?
Same nowości piszesz - albo ja mam żelazny żołądek i wszelkie inne wątpia
33333-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-12-29 09:06:25
Temat: Re: Dlaczego mak rozdyma i w jakim zestawieniu go jeść?
Użytkownik "XL" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:139zhvzpgfk3w.1u3s1psa4eeyr.dlg@40tude.
net...
Dnia Sun, 28 Dec 2014 15:06:26 +0100, Stokrotka napisał(a):
> Mak
> W wigilię jest to danie tradycyjne, tak jak gżyby, pewnie z podobnej
> pszyczyny :
> ma działanie lekko narkotyczne.
Skoro musisz się jarać tymi "grzybkami" akurat w Wigilię... ;-PPP
> Borowiki, maślaki, koźlaki i kurki ujdą bez szwanku w kawśnym zestawieniu:
> w barszczu kiszonym więc kwaśnym albo z kapustą kiszoną.
> Byle gżybka nie mieszać z alkoholem
Zależy, jakiego "grzybka" - bo pod wszystkie wyżej wymienione wódeczka jest
jak najbardziej OK, a już maślaki i borowiki w śmietanie (wszak ci owa z
mleka pochodzi) to ja nawet w ostatnim konwulsyjnym przedśmiertnym
stężeniu... spożywać mam zamiar 333333-)
Rydzyki kwaszone spożywane BEZ np litworówki grożą śmiercią lub ciężkim
kalectwem umysłowym. Prawda Stokrotko? szkoda że o tym nie wiedziałaś i
taaakie nieszczęście ...
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-12-29 18:34:23
Temat: Re: Dlaczego mak rozdyma i w jakim zestawieniu go jeść?Oboje bzdury piszecie z alkoholem do borowika, maślaka, kurki, koźlaża.
To, że alkoholu nie miesza się z gżybami to prawda tak stara,
i tak znana, że aż trudno mi uwieżyć, że ktoś może takie bzdury pisać,
albo pomyliliście z rybką.
To rybka powinna pływać, to też wszyscy wiedzą.
A że rybka jest na wigilię, to coś komuś mogło odbić.
W wigilię jest tradycyjny post (oficjalnie już nie obowiązujący)
wydaje się, że między innymi właśnie z powodu gżybka.
Zaś co do wigilijnej ryby to może być bez alkoholu,
bo jako karp powinna być świeża,
a to pewnie ryzyko nieświeżości i konsekwencja poważnego zatrucia
są podstawą powiedzenia "rybka lubi pływać".
Co do mleka, to śmietanka nie jest tym samym co mleko,
ale łączenie gżybka w większej ilości ze śmietanką też nie jest częste.
Jest typowe dla pieczarki uprawnej - ale to prawie ważywko,
a nie gżyb, więc się nie liczy.
Do gżyba z lasu dodaje się żadko śmietanki,
i gżybek wtedy jest małym dodatkiem jako sos.
O rydzu nie niapiszę bo się nie znam.
--
http://ortografia.3-2-1.pl/ zakładce 'inne', nowe wersje:
syntezatora mowy Gdak (z możliwością zmiany szybkości mowy),
i programu dietetycznego Ananas, z liczeniem kalori od kg, i z psem jako
członkiem rodziny.
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-12-29 18:36:46
Temat: Re: Dlaczego mak rozdyma i w jakim zestawieniu go jeść?Dnia Mon, 29 Dec 2014 09:06:25 +0100, Stefan napisał(a):
> Rydzyki kwaszone spożywane BEZ np litworówki grożą śmiercią lub ciężkim
> kalectwem umysłowym.
Dokładnie :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-12-29 18:38:50
Temat: Re: Dlaczego mak rozdyma i w jakim zestawieniu go jeść?Dnia Mon, 29 Dec 2014 18:34:23 +0100, Stokrotka napisał(a):
> a to pewnie ryzyko nieświeżości i konsekwencja poważnego zatrucia
> są podstawą powiedzenia "rybka lubi pływać".
>
> Co do mleka, to śmietanka nie jest tym samym co mleko,
> ale łączenie gżybka w większej ilości ze śmietanką też nie jest częste.
U mnie jest WYŁĄCZNE - zwłaszcza w czasie grzybobrań, w przypadku maślaków
w śmietanie, mniaaaaammmm :-)
> Jest typowe dla pieczarki uprawnej - ale to prawie ważywko,
> a nie gżyb, więc się nie liczy.
> Do gżyba z lasu dodaje się żadko śmietanki,
> i gżybek wtedy jest małym dodatkiem jako sos.
>
> O rydzu nie niapiszę bo się nie znam.
O rydzu, na rydzu i nie tylko na tym 33333-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-12-29 18:42:33
Temat: Re: Dlaczego mak rozdyma i w jakim zestawieniu go jeść?
"Stokrotka" >
> O rydzu nie niapiszę bo się nie znam.
>
A na czym ty się w ogóle znasz? Bo na razie, to w jakim temacie gęby nie
otworzysz, to same bzdury....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |