Data: 2011-07-22 17:14:35
Temat: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pszeciętne dobowe zapotszebowanie człowieka na tłuszcze
wynosi 100g (70-120g [KK]).
W tłuszczu powinny występować niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe (kwasy linolowy, linolenowy, arahidowy) w ilości
około _1%_ zapotszebowania energetycznego [KK str.11 pszypis g].
Jeśli więc zapotszebowanie dobowe na kalorie pszyjmę 3000kcal,
to wymienione tłuszcze powinny dać 30kcal, czyli około 3,2g
(zakładając, że kaloryczność tłuszczu wynosi 9,3kcal/1g [E]).
Ale:
smalec zawiera około 50% kwasuw tłuszczowyh nienasyconyh
w tym 3-15% kwasuw z wymienionyh grup;
masło zawiera około 30% kwasuw tłuszczowyh nienasyconyh
w tym 2-10% kwasuw z wymienionyh grup [TB].
('w tym', nie z naczy 'z tego', czyli 2-10 % z całych 100%)
Jeśli więc pszyjmiemy, że zawartość tyh tłuszczy w smalcu
wynosi tylko 4%, a w maśle 3%, wtedy w pszybliżeniu
(bo nie uwzględniam tłuszczu zjedzonego w serku, mięsie itp, a może być tego
nawet kilkadziesiąt gram):
smalec + masło = 100g
0,04*smalec + 0,03* masło =3,2g
czyli
masło = 80g, smalec = 20g.
Jeśli zaś pszyjmiemy, że zawartośc tyh tłuszczy
w smalcu wynosi 5%, a w maśle 4%, to układ ruwnań
nie ma rozwiązania, bo ile byśmy tego smalcu i masła nie zjedli
zawsze zjemy zbyt wiele tłuszczy z rozważanej grupy (podgrupa tłuszczy
nienasyconyh).
Wniosek 1:
Czyli czym więcej jemy mięsa, powinniśmy na dokładkę jeść więcej smalcu i
masła (w celu zjedzenia proporcjonalnie większej ilości tłuszczy
nienasyconyh).
Dlaczego więc media kłamią namawiając do jedzenia olei, margaryny itp.?
Inna książka kuharska poucza:
Świeże masło powinno stanowić znaczną część dostarczanego do organizmu
tłuszczu.
Mięso najlepiej smażyć na słoninie, smalcu, niepszekraczając temperatury
220-250st C.
Jeśli coś smażymy na oleju należy nie pszekreaczać temperatury 150-190st
C.[KKI]
Wniosek 3:
Tłuszcze roślinne, jeśli już ktoś musi, bezpiecznie jest spożywać
w stanie surowym, np. w postaci dodatku do sałatek, majonezu itp.
[KK]- "Książka kucharska"
[E] - encyklopedia
[TB] - tablice biologiczne
[KKI] - Inna książka kuharska
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|