Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia E, tego wam nie daruje.....

Grupy

Szukaj w grupach

 

E, tego wam nie daruje.....

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-03 12:37:15

Temat: E, tego wam nie daruje.....
Od: "Andy Niemczuk" <l...@u...de> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie dorwalem Marji Slezanskiej - Kucharz Polski, wiec pare przykladow:

446. Pieczen cieleca
Najlepsza jest pieczen z rozna. Jezeli zas nie ma kuchni do rozna
urzadzonej, trzeba, piekac pieczen na brytfannie, tak samo ciagle ja polewac
jak na roznie, co jest koniecznym, jezeli ma byc dobra. Wziac piekna cieleca
pieczen, tlusta, zbic mocno, obmyc czysto, sparzyc gotujaca woda i niech tak
stoi, dopóki woda nie ostygnie, wtenczas ja wyjac, natrzec sola i tak
nasolona pozostawic przez kilka godzin. Nastepnie naszpikowac slonina.
Jezeli ma byc pieczona na roznie, wsadzic ja na niego, jezeli zas na
brytfannie, to zasmazyc masla na brytfannie, wlozyc pieczen na ruszt,
naklasc na wierzch na nia masla w kawalkach, sos powstaly z zasolonej
pieczeni wlac do brytfanny i piec i pieczen, polewajac ja ciagle maslem z
dodaniem lekkiego bulionu lub wody. Trzeba uwazac, zeby sie zbyt nagle nie
opiekla i jezeli jest duza, nie zostala w srodku surowa; cieleca pieczen
bowiem musi byc koniecznie przepieczona. Obrumienic ja dobrze, obsypac tarta
bulka; oblac pare razy maslem, wlozyc na pólmisek i polac sosem lub podac go
osobno w sosjerce. Mozna tez kwadrans przed wyjeciem wlac pare lyzek kwasnej
smietany.

Chcac cwiartce nadac piekny kolor, trzeba zagotowac poprzednio skórki,
oberzniete od cwiartki, z dwiema nózkami przecietymi, z wloszczyzna i woda,
gotowac te zupe z lyzka maki, mieszajac i podlewac nia cwiartke.

Kazda pieczen podaje sie w ten sposób: nakraje sie cala z wierzchu w plastry
skosne, zlozy w calosc, a kosc owija sie. w wyciety, fryzowany papier.



412. Sznycle cielece po cesarsku
Ukroic cienkie sznycle z pieczeni cielecej, rozbic je palka, naszpikowac
slonina, posolic, otarzac w mace i obrumienic na rozpalonym masle Potem w
rondelku zalac je cwierc litrem kwasnej smietany rozbitej z pól lyzeczka
maki, wcisnac soku z cytryny, utrzec troche skórki cytrynowej, wrzucic garsc
wymoczonych kaparów i dusic razem przez 25 minut.



210. Ciasto na predce do kawy
Kubek wody zagotowac z kubkiem masla i zaparzyc tym 2 kubki maki, wymieszac
dobrze i wystudzic, Nastepnie wbic 4 cale jajka, 4 zóltka, dodac cukru
podlug upodobania, cokolwiek cytrynowej skórki wymieszac cala mase dobrze,
rozpostrzec ciasto na blache, wysmarowana maslem, posypac cukrem, migdalami
siekanymi i upiec w piecu.



211. Ptysie
Zmieszac 5 lyzek wody z 5 lyzkami klarowanego masla i wstawic na ogien; gdy
sie zagotuje, wsypac 5 lyzek maki, wlozyc cukru podlug upodobania i ogrzac
troche na wolnym ogniu; nastepnie wystudzic, wbic 12 zóltek i jak zupelnie
wystygnie, domieszac krótko przed pieczeniem piane z bialek, robic szpryca
lub reka kólka, posypac cukrem i wstawic w piec.



204. Chrust lany angielski
Rozbic do bialosci 6 zóltek z cukrem i lyzka klarowanego masla i wsypac tyle
maki, aby ciasto lalo sie z lyzki. Zagotowac tluszczu zmieszanego do polowy
z maslem, nabrac pelna lyzka ciasta i zlewac je, obracajac lyzka w róznym
kierunku do przygotowanej tlustosci. Skoro sie chrust podrumieni, obrócic go
na druga strone, a jak sie z drugiej zrumieni, wybrac na sito i posypac
cukrem.



I jeszcze taki fajny rarytasik:



425. Jak sie obchodzic z nabialem
Nie ulega zadnej watpliwosci, iz najkorzystniej sprzedawac slodkie mleko,
jezeli sie mieszka w poblizu wiekszego miasta. W przeciwnym razie nic wiecej
nie pozostaje, jak wyrabiac z niego maslo lub ser, kwasnym mlekiem poic
cielaki, które przy oglednym i umiejetnym pielegnowaniu nadzwyczaj szybko
rosna i dobrze wygladaja.

Nic nowego, jezeli szanownym gosposiom napomkne, ze czystosc i porzadek sa
konieczne, a pomimo, ze tyle juz o tym pisano, nie mozna dosc na to zwracac
uwagi.

Najwiecej sa jeszcze zdania podzielone, jakie naczynia sa najtansze i
najodpowiedniejsze. Tam, gdzie gospodyni sama sie zajmuje nabialem, moge
polecic naczynia szklane; sa one stosunkowo tanie.

Przez kilkanascie lat uzywalam naczyn szklanych i bardzo z nich bylam
zadowolona, chociaz dziennie nalewalam kilkaset litrów, gdyz przy dokladnym
umyciu ciepla (lecz nie goraca, aby nie pekaly) woda, unika sie zakwaszenia,
co przy innych naczyniach np. drewnianych czesto sie zdarza. Ze naczynia
wszelkie, jako to: konwie, szkopki, w których sie mleko ustawia musza byc
jak najschludniej utrzymywane, o tym kazda gospodyni pamietac powinna, bo
tylko wtenczas uniknie sie zepsucia mleka, a potem czystosc dziala takze na
ilosc i dobry smak masla.

Smietane zbierac nalezy nie predzej, az zupelnie jest sucha na wierzchu;
jezeli jest wilgotna, chociazby mleko zupelnie bylo geste, nie powinno sie
zbierac, gdyz smietana jest jeszcze nie wszystka na powierzchni.

Slodka smietane nalezy przed zrobieniem masla ostudzic na 10 do 12 stopni
ciepla wedlug Celsjusza (czyli 8 do 9 1/2 stopni podlug Réaumura); kwasna
zas na 14 do 15 stopni ciepla podlug Celsjusza (czyli 11 do 12 stopni wedlug
Réaumura). Pierwsza wymaga 150; druga tylko 120 obrotów w separatorze na
minute. Z kwasnej smietany zyskuje sie wiecej masla niz ze slodkiej.

Ze slodkiej smietany bywa masla mniej, jest wszakze wyborowego gatunku
(stolowe).

Do farbowania masla uzywa sie na kazde 20 kilo lyzke stolowa soku z marchwi.

Zimowa pora, chcac aby sie mleko predzej wystalo, wlewam na dno kazdego
naczynia po 4-5 kropli maslanki, zwazac tylko, aby maslanka byla zawsze
swieza. - Jezeli nie mozna kazdego dnia miec swiezej, to przynajmniej nalezy
stawiac ja w nieopalonym miejscu.



Smacznego

Andy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Herbata turecka
kiedy wyjąć ciasto??
cos bez miesa ??
Ryba po grecku????
moja pierwsza zupa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »