« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-22 06:28:06
Temat: Filet z indyka z jabłkamiWitajcie poświątecznie :).
Pewnie wszyscy przejedzeni, ale może komuś się przyda i zechce
spróbować.
Zainspirowana wątkiem o filecie faszerowanym śliwkami i migdałami,
popełniłam co następuje.
Filet z indyka (około dag - opłukany i osuszony ) natarłam solą i
curry, oprószyłam słodką papryką i w naczyniu żaroodpornym schowałam
do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie cały filet przykryłam grubymi
plastrami Szarej Renety (ze skórką), wlałam trochę wody i wstawiłam
do piekarnika. Piekłam około 1godz. 20min. W tym czasie kuchnia
wypełniła się pięknym aromatem.
Po upieczeniu mięso było bardzo soczyste i aromatyczne o lekko
słodkawo-kwaśnej nucie. Pokrojone w plastry i obłożone rozprażonymi
jabłkami natychmiast zniknęło ze stołu. Chwalił nawet mój TŻ, który
nie lubi łączenia mięsa z owocami. Następnym razem (bo wkrótce to
powtórzę) zmiksuję jabłka po upieczeniu i tym musem poleję plastry
mięsa.
Mam nadzieje, że ktoś zechce spróbować i podzieli się wrażeniami.
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-22 06:40:23
Temat: Re: Filet z indyka z jabłkami
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:b82n6i$6fg$1@atlantis.news.tpi.pl...
.......
> Filet z indyka (około dag - opłukany i osuszony ) ....
Powinno być : około 90 dkg... :)
Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-22 08:47:00
Temat: Re: Filet z indyka z jabłkamiA pytanie ma, a nawet 2 - w jakiej temperaturze piekłaś i czy pod
przykryciem?
Rudy
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:b82n6i$6fg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie poświątecznie :).
> Pewnie wszyscy przejedzeni, ale może komuś się przyda i zechce
> spróbować.
> Zainspirowana wątkiem o filecie faszerowanym śliwkami i migdałami,
> popełniłam co następuje.
> Filet z indyka (około dag - opłukany i osuszony ) natarłam solą i
> curry, oprószyłam słodką papryką i w naczyniu żaroodpornym
schowałam
> do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie cały filet przykryłam
grubymi
> plastrami Szarej Renety (ze skórką), wlałam trochę wody i
wstawiłam
> do piekarnika. Piekłam około 1godz. 20min. W tym czasie kuchnia
> wypełniła się pięknym aromatem.
> Po upieczeniu mięso było bardzo soczyste i aromatyczne o lekko
> słodkawo-kwaśnej nucie. Pokrojone w plastry i obłożone rozprażonymi
> jabłkami natychmiast zniknęło ze stołu. Chwalił nawet mój TŻ,
który
> nie lubi łączenia mięsa z owocami. Następnym razem (bo wkrótce to
> powtórzę) zmiksuję jabłka po upieczeniu i tym musem poleję
plastry
> mięsa.
> Mam nadzieje, że ktoś zechce spróbować i podzieli się wrażeniami.
>
> Pozdrawiam, Stokrotka
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-22 08:55:22
Temat: Re: Filet z indyka z jabłkami
Użytkownik "Rudy" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
news:b82vgq$sjp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A pytanie ma, a nawet 2 - w jakiej temperaturze piekłaś i czy pod
> przykryciem?
Przepraszam :) Piekłam w 200 stop.C (termoobieg) w naczyniu
żaroodpornym z pokrywą.
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 08:20:38
Temat: Re: Filet z indyka z jabłkamiHello
ja robie to samo z kurakowymi cycami, nie mają charakterystycznego dla indyka
zapaszku :)
tylko na patelni - duszę z ćwiartkami jabłek,
zamiast curry spróbuj wsypać DUŻO (!) majeranku, najlepiej prosto z doniczki :)
To jest BOSKIE :)
Kubek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 08:27:46
Temat: Re: Filet z indyka z jabłkami
Użytkownik "Kuba Skublicki" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
news:b85i7m$s8j$1@atlantis.news.tpi.pl...
Hello
ja robie to samo z kurakowymi cycami, nie mają charakterystycznego dla
indyka
zapaszku :)
tylko na patelni - duszę z ćwiartkami jabłek,
zamiast curry spróbuj wsypać DUŻO (!) majeranku, najlepiej prosto z doniczki
:)
To jest BOSKIE :)
----------
A dziękuję, wypróbuje :).
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |