Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Filet z indyka z jabłkami
Date: Tue, 22 Apr 2003 08:28:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <b82n6i$6fg$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa83.kozienice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1050992669 6640 217.97.49.83 (22 Apr 2003 06:24:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Apr 2003 06:24:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153579
Ukryj nagłówki
Witajcie poświątecznie :).
Pewnie wszyscy przejedzeni, ale może komuś się przyda i zechce
spróbować.
Zainspirowana wątkiem o filecie faszerowanym śliwkami i migdałami,
popełniłam co następuje.
Filet z indyka (około dag - opłukany i osuszony ) natarłam solą i
curry, oprószyłam słodką papryką i w naczyniu żaroodpornym schowałam
do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie cały filet przykryłam grubymi
plastrami Szarej Renety (ze skórką), wlałam trochę wody i wstawiłam
do piekarnika. Piekłam około 1godz. 20min. W tym czasie kuchnia
wypełniła się pięknym aromatem.
Po upieczeniu mięso było bardzo soczyste i aromatyczne o lekko
słodkawo-kwaśnej nucie. Pokrojone w plastry i obłożone rozprażonymi
jabłkami natychmiast zniknęło ze stołu. Chwalił nawet mój TŻ, który
nie lubi łączenia mięsa z owocami. Następnym razem (bo wkrótce to
powtórzę) zmiksuję jabłka po upieczeniu i tym musem poleję plastry
mięsa.
Mam nadzieje, że ktoś zechce spróbować i podzieli się wrażeniami.
Pozdrawiam, Stokrotka
|