Data: 2003-04-22 08:47:00
Temat: Re: Filet z indyka z jabłkami
Od: "Rudy" <j...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A pytanie ma, a nawet 2 - w jakiej temperaturze piekłaś i czy pod
przykryciem?
Rudy
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:b82n6i$6fg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie poświątecznie :).
> Pewnie wszyscy przejedzeni, ale może komuś się przyda i zechce
> spróbować.
> Zainspirowana wątkiem o filecie faszerowanym śliwkami i migdałami,
> popełniłam co następuje.
> Filet z indyka (około dag - opłukany i osuszony ) natarłam solą i
> curry, oprószyłam słodką papryką i w naczyniu żaroodpornym
schowałam
> do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie cały filet przykryłam
grubymi
> plastrami Szarej Renety (ze skórką), wlałam trochę wody i
wstawiłam
> do piekarnika. Piekłam około 1godz. 20min. W tym czasie kuchnia
> wypełniła się pięknym aromatem.
> Po upieczeniu mięso było bardzo soczyste i aromatyczne o lekko
> słodkawo-kwaśnej nucie. Pokrojone w plastry i obłożone rozprażonymi
> jabłkami natychmiast zniknęło ze stołu. Chwalił nawet mój TŻ,
który
> nie lubi łączenia mięsa z owocami. Następnym razem (bo wkrótce to
> powtórzę) zmiksuję jabłka po upieczeniu i tym musem poleję
plastry
> mięsa.
> Mam nadzieje, że ktoś zechce spróbować i podzieli się wrażeniami.
>
> Pozdrawiam, Stokrotka
>
>
>
>
|