Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Rudy" <j...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Filet z indyka z jabłkami
Date: Tue, 22 Apr 2003 10:47:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <b82vgq$sjp$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b82n6i$6fg$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: px95.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1051001178 29305 217.99.7.95 (22 Apr 2003 08:46:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Apr 2003 08:46:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4920.2300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4920.2300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153589
Ukryj nagłówki
A pytanie ma, a nawet 2 - w jakiej temperaturze piekłaś i czy pod
przykryciem?
Rudy
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:b82n6i$6fg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie poświątecznie :).
> Pewnie wszyscy przejedzeni, ale może komuś się przyda i zechce
> spróbować.
> Zainspirowana wątkiem o filecie faszerowanym śliwkami i migdałami,
> popełniłam co następuje.
> Filet z indyka (około dag - opłukany i osuszony ) natarłam solą i
> curry, oprószyłam słodką papryką i w naczyniu żaroodpornym
schowałam
> do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie cały filet przykryłam
grubymi
> plastrami Szarej Renety (ze skórką), wlałam trochę wody i
wstawiłam
> do piekarnika. Piekłam około 1godz. 20min. W tym czasie kuchnia
> wypełniła się pięknym aromatem.
> Po upieczeniu mięso było bardzo soczyste i aromatyczne o lekko
> słodkawo-kwaśnej nucie. Pokrojone w plastry i obłożone rozprażonymi
> jabłkami natychmiast zniknęło ze stołu. Chwalił nawet mój TŻ,
który
> nie lubi łączenia mięsa z owocami. Następnym razem (bo wkrótce to
> powtórzę) zmiksuję jabłka po upieczeniu i tym musem poleję
plastry
> mięsa.
> Mam nadzieje, że ktoś zechce spróbować i podzieli się wrażeniami.
>
> Pozdrawiam, Stokrotka
>
>
>
>
|