| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-17 00:30:00
Temat: Fuki - (P) i prośba
~Witam i o radę pytam....
Mój Luby bardzo lubi to ciasto, ale mi ono jakos nie wychodzi za dobrze...no
bo te orzechy sie jakos wtapiaja w konfitury, i robi sie lekko packowate. Nie
wiem czemu. Może dla tego, że zawsze przedabrzam i dodaje wiecej orzechów???
Wiem, ze to dobre ciasto, bo jadłam pare razy własnie z tego przepisu, ale
mnie jakos nie wychodzi tak dobre. No, zjadliwe jest, a jakże, ale ze
zrozumiałych przyczyn chciałabym go robic super. To smieszne, bo przepis
właśnie podobny do podawanego przeze mnie dzis Haratańca - ten wyd=szedł mi
zabójczo dobrze.
Może ktoś ma patent lub inne modyfikacje tego przepisu???
Mam jeszcze pytanie, co zrobic by piana z białek nie była gumowata tylko
lekko chrupka i złota?????
Proszę o przepis...zamieszczam ten mój...
~~~~~~~~~~~~~~
FUKI
Składniki:
1 słoik powideł, orzechy, 4 jaja, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny, 50 dag -
3 szkl. mąki, aromat arakowy, 1 szkl. cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia, kakao
Żółtka utrzeć z 5 dag cukru i dodawać do mąki usiekanej z tłuszczem.
Ciasto podzielić na trzy części – dwie białe i jedną ciemną z kakao i włożyć
każdą osobno do lodówki na ok. 30 min.
Najpierw utrzeć tarką na blachę ciasto jasne, na to wyłożyć warstwę powideł i
warstwę orzechów, utrzeć warstwę ciemną, przykryć ubitą pianą z białek, a na
wierzch zetrzeć drugą jasną warstwę.
Piec ok. 40 min.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pozdrawiam, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-17 09:51:33
Temat: Re: Fuki - (P) i prośba
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b2pae8$i24$1@inews.gazeta.pl...
>
> ~Witam i o radę pytam....
>
> Mój Luby bardzo lubi to ciasto, ale mi ono jakos nie wychodzi za
dobrze...no
> bo te orzechy sie jakos wtapiaja w konfitury, i robi sie lekko packowate.
Nie
> wiem czemu.
Być może dajesz zbyt rzadkie konfitury?
Spróbuj z mocno wysmażonymi powidłami, takimi gęstymi. Myślę, że powinno
pomóc.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 15:34:58
Temat: Re: Fuki - (P) i prośbaJeśli chcesz, by piana była chrupka i nie siadła, to ubitą już z cukrem
wymieszaj delikatnie z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie wyłóż to
na placek, wsadź do piekarnika 120 stopni na jakiś kwadrans, dopiero potem
zetrzyj najwyższą warstwę ciasta i piecz jeszcze kwadrans w normalnej
temperaturze.
Pozdrawiam
Darmond
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b2pae8$i24$1@inews.gazeta.pl...
>
> ~Witam i o radę pytam....
>
> Mój Luby bardzo lubi to ciasto, ale mi ono jakos nie wychodzi za
dobrze...no
> bo te orzechy sie jakos wtapiaja w konfitury, i robi sie lekko packowate.
Nie
> wiem czemu. Może dla tego, że zawsze przedabrzam i dodaje wiecej
orzechów???
>
> Wiem, ze to dobre ciasto, bo jadłam pare razy własnie z tego przepisu, ale
> mnie jakos nie wychodzi tak dobre. No, zjadliwe jest, a jakże, ale ze
> zrozumiałych przyczyn chciałabym go robic super. To smieszne, bo przepis
> właśnie podobny do podawanego przeze mnie dzis Haratańca - ten wyd=szedł
mi
> zabójczo dobrze.
>
> Może ktoś ma patent lub inne modyfikacje tego przepisu???
>
> Mam jeszcze pytanie, co zrobic by piana z białek nie była gumowata tylko
> lekko chrupka i złota?????
>
> Proszę o przepis...zamieszczam ten mój...
>
> ~~~~~~~~~~~~~~
>
> FUKI
>
> Składniki:
> 1 słoik powideł, orzechy, 4 jaja, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny, 50
dag -
> 3 szkl. mąki, aromat arakowy, 1 szkl. cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do
> pieczenia, kakao
>
> Żółtka utrzeć z 5 dag cukru i dodawać do mąki usiekanej z tłuszczem.
> Ciasto podzielić na trzy części – dwie białe i jedną ciemną z kakao
i włożyć
> każdą osobno do lodówki na ok. 30 min.
> Najpierw utrzeć tarką na blachę ciasto jasne, na to wyłożyć warstwę
powideł i
> warstwę orzechów, utrzeć warstwę ciemną, przykryć ubitą pianą z białek, a
na
> wierzch zetrzeć drugą jasną warstwę.
> Piec ok. 40 min.
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
>
> Pozdrawiam, Akulka
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 16:21:50
Temat: Re: Fuki - (P) i prośbaDziekuje bardzo za sugestie, na pewno skorzystam. Nadal czekam na porady, a
moze ktoś ma inne przepisy na to ciasto?
Jadłam kiedyś fuki z nutellą albo czymś takim. Strasznie słodkie ale bardzo
dobre tez było - może ma ktos pomysł jak zrobic żeby "to to" nie spływało?
Jeszcze raz dziekuję i prosze o jeszcze...
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 00:11:19
Temat: Re: Fuki - (P) i prośbaFrom: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
~Witam i o radę pytam....
Mój Luby bardzo lubi to ciasto, ale mi ono jakos nie wychodzi za dobrze...no
bo te orzechy sie jakos wtapiaja w konfitury, i robi sie lekko packowate. Nie
wiem czemu. Może dla tego, że zawsze przedabrzam i dodaje wiecej orzechów???
++++++++++
Mozesz miec 'za luzne' powidla - byc moze dajesz nie wlasne, a kupowane - to
zasadnicza roznica
Poza tym w tym ciescie jest wazne, kiedy sie je podaje... najlepsze jest po kilku
dniach...
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.455 / Virus Database: 255 - Release Date: 2003.02.14
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |