Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!n
ews.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Fuki - (P) i prośba
Date: Mon, 17 Feb 2003 00:30:00 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 44
Message-ID: <b2pae8$i24$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-88.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1045441800 18500 172.20.26.237 (17 Feb 2003 00:30:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Feb 2003 00:30:00 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-88.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: as1-88.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146827
Ukryj nagłówki
~Witam i o radę pytam....
Mój Luby bardzo lubi to ciasto, ale mi ono jakos nie wychodzi za dobrze...no
bo te orzechy sie jakos wtapiaja w konfitury, i robi sie lekko packowate. Nie
wiem czemu. Może dla tego, że zawsze przedabrzam i dodaje wiecej orzechów???
Wiem, ze to dobre ciasto, bo jadłam pare razy własnie z tego przepisu, ale
mnie jakos nie wychodzi tak dobre. No, zjadliwe jest, a jakże, ale ze
zrozumiałych przyczyn chciałabym go robic super. To smieszne, bo przepis
właśnie podobny do podawanego przeze mnie dzis Haratańca - ten wyd=szedł mi
zabójczo dobrze.
Może ktoś ma patent lub inne modyfikacje tego przepisu???
Mam jeszcze pytanie, co zrobic by piana z białek nie była gumowata tylko
lekko chrupka i złota?????
Proszę o przepis...zamieszczam ten mój...
~~~~~~~~~~~~~~
FUKI
Składniki:
1 słoik powideł, orzechy, 4 jaja, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny, 50 dag -
3 szkl. mąki, aromat arakowy, 1 szkl. cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia, kakao
Żółtka utrzeć z 5 dag cukru i dodawać do mąki usiekanej z tłuszczem.
Ciasto podzielić na trzy części – dwie białe i jedną ciemną z kakao i włożyć
każdą osobno do lodówki na ok. 30 min.
Najpierw utrzeć tarką na blachę ciasto jasne, na to wyłożyć warstwę powideł i
warstwę orzechów, utrzeć warstwę ciemną, przykryć ubitą pianą z białek, a na
wierzch zetrzeć drugą jasną warstwę.
Piec ok. 40 min.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pozdrawiam, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|