Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!lublin.
pl!uw.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Darmond" <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fuki - (P) i prośba
Date: Mon, 17 Feb 2003 16:34:58 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 65
Message-ID: <b2r0ra$msi$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <b2pae8$i24$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.150.0.130
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1045497514 23442 195.150.0.130 (17 Feb 2003 15:58:34 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Feb 2003 15:58:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146917
Ukryj nagłówki
Jeśli chcesz, by piana była chrupka i nie siadła, to ubitą już z cukrem
wymieszaj delikatnie z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie wyłóż to
na placek, wsadź do piekarnika 120 stopni na jakiś kwadrans, dopiero potem
zetrzyj najwyższą warstwę ciasta i piecz jeszcze kwadrans w normalnej
temperaturze.
Pozdrawiam
Darmond
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b2pae8$i24$1@inews.gazeta.pl...
>
> ~Witam i o radę pytam....
>
> Mój Luby bardzo lubi to ciasto, ale mi ono jakos nie wychodzi za
dobrze...no
> bo te orzechy sie jakos wtapiaja w konfitury, i robi sie lekko packowate.
Nie
> wiem czemu. Może dla tego, że zawsze przedabrzam i dodaje wiecej
orzechów???
>
> Wiem, ze to dobre ciasto, bo jadłam pare razy własnie z tego przepisu, ale
> mnie jakos nie wychodzi tak dobre. No, zjadliwe jest, a jakże, ale ze
> zrozumiałych przyczyn chciałabym go robic super. To smieszne, bo przepis
> właśnie podobny do podawanego przeze mnie dzis Haratańca - ten wyd=szedł
mi
> zabójczo dobrze.
>
> Może ktoś ma patent lub inne modyfikacje tego przepisu???
>
> Mam jeszcze pytanie, co zrobic by piana z białek nie była gumowata tylko
> lekko chrupka i złota?????
>
> Proszę o przepis...zamieszczam ten mój...
>
> ~~~~~~~~~~~~~~
>
> FUKI
>
> Składniki:
> 1 słoik powideł, orzechy, 4 jaja, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny, 50
dag -
> 3 szkl. mąki, aromat arakowy, 1 szkl. cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do
> pieczenia, kakao
>
> Żółtka utrzeć z 5 dag cukru i dodawać do mąki usiekanej z tłuszczem.
> Ciasto podzielić na trzy części – dwie białe i jedną ciemną z kakao
i włożyć
> każdą osobno do lodówki na ok. 30 min.
> Najpierw utrzeć tarką na blachę ciasto jasne, na to wyłożyć warstwę
powideł i
> warstwę orzechów, utrzeć warstwę ciemną, przykryć ubitą pianą z białek, a
na
> wierzch zetrzeć drugą jasną warstwę.
> Piec ok. 40 min.
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
>
> Pozdrawiam, Akulka
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|