Data: 2002-12-06 10:59:53
Temat: Fw: Smakosze Lososia
Od: "usenet" <a...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "mateusz" <m...@h...com>
To: "Aleksander Klosiewicz" <s...@w...pl>
Sent: Thursday, December 05, 2002 4:03 PM
Subject: Re: Smakosze Lososia
> zeby przyspieszyc proces marynowania mozna dolac do gravadalax brandy,
albo
> innego alkoholu, tylko nie za duzo.
> alternatywnie mozna pokroic w male kawalki i zrobic marynete z cytryny,
> lemonek, chili, czosnku, cebuli i dowolnych swiezych ziaol. takie cos
> nadaje sie do jedzenia po godzinie. mozna praktycznie uzyc do tego kazdej
> ryby - nie tylko lososia, a najlepsze sa mieszanki lososia, bialych ryb,
> swiezego tunczyka i krewetek.
> smacznego
> ----- Original Message -----
> From: "Aleksander Klosiewicz" <s...@w...pl>
> Newsgroups: pl.rec.kuchnia
> Sent: Thursday, December 05, 2002 3:14 PM
> Subject: Re: Smakosze Lososia
>
>
> >
> > Uzytkownik marek amator <m...@t...net> w wiadomosci do grup
> > dyskusyjnych napisal:asla2e$3ua$...@n...tpi.pl...
> > > Pomocy!
> > > Zgubilem i zapomnialem przepisu na surowego lososia.
> > > Bylo to mniej wiecej tak:
> > > porcja surowego lososia pokrojona ( dobre sa do tego ogony, malo osci
> > i
> > > tanio wychodzi) w male kawaleczki.Zalewamy to zalewa, obsypujemy
> > koperkiem,
> > > mieszamy i odstawiamy na 24 godz. do lodówki. Pychota ale: Nie
> > pamietem z
> > > czego robilo sie ta zalewe. POMÓZCIE
> > > Marek
> > >
> >
> > Ja biore na 100g grubej soli 150g cukru pudru i i to wystarczy na okolo
> > 2 kg ryby. Po posypaniu mieszanka mozna posypac koperkiem i odlozyc na 2
> > dni( i noce) w szklanym lub stalowym naczyniu. przed spozyciem nalezy
> > splukac dokladnie woda, osuszyc i posmarowac oliwa - nazywa sie to
> > gravlax i jest specjalem szwedzkim
> >
> > --
> > pozdr.Alex
> > "Smakoszostwo jest aktem naszej wladzy sadzenia, którym
> > przyznajemy pierwszenstwo temu, co naszemu smakowi mile,
> > nad tym, co nie ma tej zalety."
> > A. B. S.
> >
>
|