« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-19 09:29:06
Temat: Galaretka z kiwiWitam. Wczoraj zrobilem galaretke. Wszystko tak jak zwykle, z wyjatkiem kiwi
(chcialem cos urozmaicic). Po calym dniu stania w lodowce - jak woda. Czy to
moze byc spowodowane kiwi, czy trafilem na galaretke - bubel? Fakt faktem,
nigdy nie robilem galaretki z kiwi.
Pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-19 09:42:05
Temat: Re: Galaretka z kiwiOn Wed, 19 Nov 2003 10:29:06 +0100, "Pawel S."
<p...@p...fm> wrote:
>Witam. Wczoraj zrobilem galaretke. Wszystko tak jak zwykle, z wyjatkiem kiwi
>(chcialem cos urozmaicic). Po calym dniu stania w lodowce - jak woda. Czy to
>moze byc spowodowane kiwi, czy trafilem na galaretke - bubel? Fakt faktem,
>nigdy nie robilem galaretki z kiwi.
>
>Pozdr
>
w charakterze bubla wystapilo wlasnie kiwi. zachowuje sie , razem
z ananasem, jako niszczyciel galaretki, jakiegos ma enzyma czy
inne cos, co nie pozwala galaretce zadzialac ;). nalezy unikac i
zjadac luzem albo w salatce owocowej. mozna jeszcze pewnie jakis
dzem z niego wykonac
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 09:55:19
Temat: Re: Galaretka z kiwiOto "cytata" z wyjaśnieniem :))
"Kilka smakowicie wyglądających owoców (kiwi, mango, ananas i papaja) w
żadnym wypadku nie może wylądować w galaretce ozdabiającej nasze wypieki.
Chyba że w galaretce żelatynę zastąpiono agarem lub inną substancją
powodującą jej tężenie. Innym wyjściem jest zastąpienie świeżych owoców
owocami z puszki, ewentualnie podgrzanymi w syropie cukrowym. Dlaczego?
Odpowiedź jest o wiele prostsza, niż by się wydawało. Wszystkie one
zawierają specyficzne substancje chemiczne - enzymy - które, reagując ze
składnikami galaretki, nie pozwalają jej zastygać.
Miąższ ananasa zawiera bromelinę, która przyspiesza rozkład białek,
wspomagając trawienie. Liście i owoce papai są nasycone papainą, której
działanie przypomina 'poczynania' bromeliny. Kiwi są bogate w aktinidynę. Z
tego powodu nie należy przygotowywać koktajli mlecznych na bazie tego owocu.
Enzym rozłoży białko, powodując, iż napój będzie gorzki".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 09:58:04
Temat: Re: Galaretka z kiwiUżytkownik Pawel S. napisał:
> Witam. Wczoraj zrobilem galaretke. Wszystko tak jak zwykle, z wyjatkiem kiwi
> (chcialem cos urozmaicic). Po calym dniu stania w lodowce - jak woda. Czy to
> moze byc spowodowane kiwi, czy trafilem na galaretke - bubel? Fakt faktem,
> nigdy nie robilem galaretki z kiwi.
Kiwi (plasterki, kawałki, czy co tam chcesz dać) nalezy wcześniej
zblanszować, pod tym warunkiem galaretka się uda.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 09:58:25
Temat: Re: Galaretka z kiwiOn Wed, 2003-11-19 at 10:29, Pawel S. wrote:
> Witam. Wczoraj zrobilem galaretke. Wszystko tak jak zwykle, z wyjatkiem kiwi
> (chcialem cos urozmaicic). Po calym dniu stania w lodowce - jak woda. Czy to
> moze byc spowodowane kiwi, czy trafilem na galaretke - bubel? Fakt faktem,
> nigdy nie robilem galaretki z kiwi.
>
> Pozdr
To kiwi. Z anananasem tez by nie wyszlo. Maja w sobie enzymy
uniemozliwiajace zakrzepniecie gararetki.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 10:17:49
Temat: Re: Galaretka z kiwi
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bpfepl$q9k$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Pawel S. napisał:
> > Witam. Wczoraj zrobilem galaretke. Wszystko tak jak zwykle, z wyjatkiem
kiwi
> > (chcialem cos urozmaicic). Po calym dniu stania w lodowce - jak woda.
Czy to
> > moze byc spowodowane kiwi, czy trafilem na galaretke - bubel? Fakt
faktem,
> > nigdy nie robilem galaretki z kiwi.
>
> Kiwi (plasterki, kawałki, czy co tam chcesz dać) nalezy wcześniej
> zblanszować, pod tym warunkiem galaretka się uda.
> --
> pa, BasiaBjk
>
Dzieki serdeczne za wszystkie odpowiedzi.
Martwi mnie jedno... Jestem moze i prosty facet, ale nie wiem co to znaczy
"zblanszować".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 10:43:18
Temat: Re: Galaretka z kiwiUżytkownik Pawel S. napisał:
>
>>Kiwi (plasterki, kawałki, czy co tam chcesz dać) nalezy wcześniej
>>zblanszować, pod tym warunkiem galaretka się uda.
> Dzieki serdeczne za wszystkie odpowiedzi.
> Martwi mnie jedno... Jestem moze i prosty facet, ale nie wiem co to znaczy
> "zblanszować".
A, to już pewnie wytłumaczy ci Władysław z właściwym sobie wdziękiem ;p
Jednak, by ci tego oszczędzić, powiem na ucho, że to dźwięczne słowo z
francuska brzmiące (inaczej blanżerować można rzec),znaczy nic innego,
jak sparzenie. Czyli w tym konkretnym przypadku przelanie wrzątkiem :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 15:49:48
Temat: Re: Galaretka z kiwiUżytkownik Pawel S. napisał:
> Witam. Wczoraj zrobilem galaretke. Wszystko tak jak zwykle, z wyjatkiem kiwi
> (chcialem cos urozmaicic). Po calym dniu stania w lodowce - jak woda. Czy to
> moze byc spowodowane kiwi, czy trafilem na galaretke - bubel? Fakt faktem,
> nigdy nie robilem galaretki z kiwi.
Bo jak już wspomniano - nie wychodzi.
Ale gdyby zamiast "tradycyjnej" galaretki z żelatyną użyć takiej
z karagenem albo... (aaa? agar? zapomniałam co to było to drugie? taki
roślinny zamiennik żelatyny? wegetarianie na pewno wiedzą...)
to się nie rozpłynie, nawet z kiwi i ananasem.
Zdaje się że galaretki typu "słodka chwila" czy inny "gorący kubek"
i inne błyskawiczne są właśnie bez żelatyny. Polecam poczytać,
co na opakowaniu stoi i spróbować :)
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 07:22:52
Temat: Re: Galaretka z kiwiCześć,
niestety to pierwsze. Z owocami, które zawierają dużo wody galaretka nigdy
się "nie zsiądzie". Do takich właśnie należy kiwi, a poza tym: arbuz, świeży
ananas, granat. Ja znam tylko tyle. Pozdrawiam
Użytkownik "Pawel S." <p...@p...fm> napisał w wiadomości
news:bpfd53$ssb$1@mex.pseinfo.pl...
> Witam. Wczoraj zrobilem galaretke. Wszystko tak jak zwykle, z wyjatkiem
kiwi
> (chcialem cos urozmaicic). Po calym dniu stania w lodowce - jak woda. Czy
to
> moze byc spowodowane kiwi, czy trafilem na galaretke - bubel? Fakt faktem,
> nigdy nie robilem galaretki z kiwi.
>
> Pozdr
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 08:51:24
Temat: Re: Galaretka z kiwiIn article <bpfela$s0r$1@atlantis.news.tpi.pl>, Antoś wrote:
> Oto "cytata" z wyjaśnieniem :))
>
> "Kilka smakowicie wyglądających owoców (kiwi, mango, ananas i papaja) w
> żadnym wypadku nie może wylądować w galaretce ozdabiającej nasze wypieki.
> Chyba że w galaretce żelatynę zastąpiono agarem lub inną substancją
> powodującą jej tężenie. Innym wyjściem jest zastąpienie świeżych owoców
> owocami z puszki, ewentualnie podgrzanymi w syropie cukrowym. Dlaczego?
> Odpowiedź jest o wiele prostsza, niż by się wydawało. Wszystkie one
> zawierają specyficzne substancje chemiczne - enzymy - które, reagując ze
> składnikami galaretki, nie pozwalają jej zastygać.
>
> Miąższ ananasa zawiera bromelinę, która przyspiesza rozkład białek,
> wspomagając trawienie. Liście i owoce papai są nasycone papainą, której
> działanie przypomina 'poczynania' bromeliny. Kiwi są bogate w aktinidynę. Z
> tego powodu nie należy przygotowywać koktajli mlecznych na bazie tego owocu.
> Enzym rozłoży białko, powodując, iż napój będzie gorzki".
>
>
Hejka ;-)
To ja mam w związku z tym gorzknieniem pytanko. Mój mąż chciał mi zrobić
przyjemność jak byłam chora i zmiksował kiwi (samo jest fantastyczne),
ale dodał do tego tym razem pomarańczy lub mandarynek (nie pamiętam
dokładnie). Każdy owoc z osobna był dobry (słodkawy), a po połączeniu
wyszło cosik gorzkiego. Czy przyczyną takiego stanu może być właśnie ta
aktinidyna?
Pozdrówka
Lemina
--
Powiedzieć komuś całą prawdę,
to czasami więcej niż obowiązek - to przyjemność. (Oscar Wilde)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |