Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!isdcprv31.isdc.unige.ch!news
From: Lemina <lemina_ksi@CIACH_TOo2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Galaretka z kiwi
Date: Tue, 25 Nov 2003 09:51:24 +0100
Organization: Uniwersytet Mikolaja Kopernika WMiI
Lines: 35
Message-ID: <s...@i...unige.ch>
References: <bpfd53$ssb$1@mex.pseinfo.pl> <bpfela$s0r$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: beta.ais.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: ultra60.mat.uni.torun.pl 1069830439 26119 158.75.63.50 (26 Nov 2003 07:07:19
GMT)
X-Complaints-To: n...@m...uni.torun.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Nov 2003 07:07:19 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180719
Ukryj nagłówki
In article <bpfela$s0r$1@atlantis.news.tpi.pl>, Antoś wrote:
> Oto "cytata" z wyjaśnieniem :))
>
> "Kilka smakowicie wyglądających owoców (kiwi, mango, ananas i papaja) w
> żadnym wypadku nie może wylądować w galaretce ozdabiającej nasze wypieki.
> Chyba że w galaretce żelatynę zastąpiono agarem lub inną substancją
> powodującą jej tężenie. Innym wyjściem jest zastąpienie świeżych owoców
> owocami z puszki, ewentualnie podgrzanymi w syropie cukrowym. Dlaczego?
> Odpowiedź jest o wiele prostsza, niż by się wydawało. Wszystkie one
> zawierają specyficzne substancje chemiczne - enzymy - które, reagując ze
> składnikami galaretki, nie pozwalają jej zastygać.
>
> Miąższ ananasa zawiera bromelinę, która przyspiesza rozkład białek,
> wspomagając trawienie. Liście i owoce papai są nasycone papainą, której
> działanie przypomina 'poczynania' bromeliny. Kiwi są bogate w aktinidynę. Z
> tego powodu nie należy przygotowywać koktajli mlecznych na bazie tego owocu.
> Enzym rozłoży białko, powodując, iż napój będzie gorzki".
>
>
Hejka ;-)
To ja mam w związku z tym gorzknieniem pytanko. Mój mąż chciał mi zrobić
przyjemność jak byłam chora i zmiksował kiwi (samo jest fantastyczne),
ale dodał do tego tym razem pomarańczy lub mandarynek (nie pamiętam
dokładnie). Każdy owoc z osobna był dobry (słodkawy), a po połączeniu
wyszło cosik gorzkiego. Czy przyczyną takiego stanu może być właśnie ta
aktinidyna?
Pozdrówka
Lemina
--
Powiedzieć komuś całą prawdę,
to czasami więcej niż obowiązek - to przyjemność. (Oscar Wilde)
|