« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-27 13:20:38
Temat: Gołąbki z groszkiem na latoGołąbki na lato w sosie koperkowym.
- kasza 3 rodzai - jaglana, wrocławska, gryczana w równych częściach - ok 1
szklanki w sumie.
- duża cebula, albo i 2
- 1/2 paczki groszku mrożonego (pracowici i nie łakomi mogą sobie świeżego
nałuskać), albo puszka konserwowego
- duża kapusta młoda
- wywar warzywny
Kapustę z wyciętym głąbem "obgotować" na parze (ustawiamy na sicie głąbem do
dołu, żeby para wchodziła między liście - wcześniej warto postarać się
trochę liście poluzować), aż liście dadzą się oddzielać (kapusta obgotowana
na parze ma więcej smaku).
Kasze ugotować w dwukrotności wody +sól i trochę oliwy, bez odlewania.
Cebule posiekać i podsmażyć - bardziej raczej zeszklić.
Cebulę i groszek dodać do gotowej kaszy - doprawić solą, pieprzem, sosem
sojowym.
Zawijać w liście kapusty i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
olejem i podlane wywarem warzywnym (ok 1/2 szklanki). Zapiekać pod
przykryciem w gorącym piekarniku (200-220 stC) aż liście kapusty lekko
zbrązowieją
Sos:
wywar warzywny (ew rozpuszczony rosołek warzywny)
śmietana 18%
sól, pieprz
pęczek koperku
Rosołek warzywny doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę wymieszaną z mąką,
zagotować wrzucić posiekany koperek doprawić.
Gołąbki polewać sosem koperkowym, lub olejem lnianym.
( źródło przepisu - Sowa)
Smacznego
Sowa
P.S.
Raczej nie należy robić tego sosu na rosole kurzęcym, czy innym mięsnym -
smak gołąbków jest na tyle delikatny, że klasyczny "rosół" go zdominuje i to
już nie będzie to.
Będzie po prostu prozaicznie. :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-27 13:31:21
Temat: Re: Goł?bki z groszkiem na latoSowa wrote:
> Kapustę z wyciętym gł?bem "obgotować" na parze (ustawiamy na sicie
> gł?bem do dołu, żeby para wchodziła między li?cie - wcze?niej warto
> postarać się trochę li?cie poluzować), aż li?cie dadz? się oddzielać
> (kapusta obgotowana na parze ma więcej smaku).
Ja stosuję ostatnio sposób Magdy Basset - w torebkę i do mikrofali:-)
> Goł?bki polewać sosem koperkowym, lub olejem lnianym.
Ciekawy ten przepis... muszę wypróbować tylko obawiam się że będzie tak
jak z dolmades - będe sama musiała zjeść a panowie sie pokrzywią:-(
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-27 13:49:41
Temat: Re: Gołąbki z groszkiem na lato
Użytkownik "gdaMa" <g...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:bdhgqe$jcb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Sowa wrote:
> > Kapustę z wyciętym głąbem "obgotować" na parze (ustawiamy na sicie
> > głąbem do dołu, żeby para wchodziła między liście - wcześniej warto
> > postarać się trochę liście poluzować), aż liście dadzą się oddzielać
> > (kapusta obgotowana na parze ma więcej smaku).
>
> Ja stosuję ostatnio sposób Magdy Basset - w torebkę i do mikrofali:-)
Ja nie mam.
> Ciekawy ten przepis... muszę wypróbować tylko obawiam się że będzie tak
> jak z dolmades - będe sama musiała zjeść a panowie sie pokrzywią:-(
Można zrobić tak samo, ale z pieczarkami zamiast groszku - o dziwo, moi
mięsożerni ojciec i brat co wymysłow nie jadają, zżerali to w tempie
błyskawicznym - nędzne 2 ostatnie wyrwałam im z paszcz i ocaliłam dla
siostry - może Twoi też zaskoczą Cię mile :)
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-27 13:53:50
Temat: Re: Goł?bki z groszkiem na latoSowa wrote:
> Można zrobić tak samo, ale z pieczarkami zamiast groszku - o dziwo,
> moi mięsożerni ojciec i brat co wymysłow nie jadają, zżerali to w
> tempie błyskawicznym - nędzne 2 ostatnie wyrwałam im z paszcz i
> ocaliłam dla siostry - może Twoi też zaskoczą Cię mile :)
O! z pieczarkami to co innego - grzybki w każdej postaci przechodzą:-)
Dzięki:-)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-27 17:50:19
Temat: Re: Gołąbki z groszkiem na latoSowa wrote:
> Gołąbki na lato w sosie koperkowym.
o rrrrany! ale apetycznie (bez smietany :) brzmi... i koperek....mmmmm.....
sama sie nie podejme, ale koniecznie musze pojechac z tym do mamy :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-02 12:31:02
Temat: Re: Gołąbki z groszkiem na latogdaMa wrote:
> O! z pieczarkami to co innego - grzybki w każdej postaci przechodzš:-)
Niedawno faszerowałam cukinie kasza z grzybkami moon, mysle, ze do
golabkow tez by sie nadala.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |