Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!amsnews01.chello.com!amsnews04.chello.com!newsfe
ed01.chello.at!news.chello.at.POSTED!53ab2750!not-for-mail
From: "Realista" <r...@o...pl.USUN>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Gotowy obiad - kurczak - pycha
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Message-ID: <9u5Rb.312682$Tz1.271760@news.chello.at>
Date: Mon, 26 Jan 2004 09:55:17 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.179.89.70
X-Complaints-To: a...@c...pl
X-Trace: news.chello.at 1075110917 62.179.89.70 (Mon, 26 Jan 2004 10:55:17 MET)
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Jan 2004 10:55:17 MET
Organization: Customers chello Poland
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188736
Ukryj nagłówki
Hej
Wymyslilem taki oto sposob na danie obiadowe szybkie i smaczne
Potrzebujemy:
Rekaw do pieczenia
Udka z kurczaka
Ziemniaki (nie za duze)
marchewka
czosnek
pieprz czarny
przyprawa do kurczaka
sol
Ziemniaki obieramy i kroimy na pol lub w plastry 1,5 - 2cm
Ukladamy je plasko na dnie worka do pieczenia
Miedzy ziemiakami ukaldamy zabki czosnku (nie obrane - w lupinach) i
marchewke (pokrojona w 5 cm kawalki)
Kurczaka myjemy,( najczesciej na udkach jest spora brylka tluszczu, odrywamy
ja, no chyba ze kurczaczek jest wiejski, ale takiego bym nie marnowal na
pieczenie tylko do gara i na rosolek :):):) )
Solimy go , pieprzymy i nacieramy przyprawa do kurczaka. i kladziemy na
ziemniaki.
Zawiazujemy worek, robimy jakies 40 dziurek szpilka
I wkladamy do piekarnika 180-190 C na 40 minut.
na jakies 5 minut przed koncem nadcinam worek.
Kurczaka nie podlewam woda, ani nie obkladam maslem wystarczy to co sie
wytopi z kurczaka (Chyba ze uzyjesz kurczaka prawdziwego - czytaj
wiejskiego)
Po 40 minutach - palce lizac, wszystko ma delikatny zapaszek czosnkowy,
ziemniaczki i marchewka miekkie, skorka na kurczaku chrupiaca.
W wersji DELUXE miedzy ziemniaki i kurczaka klade swieze Oregano.
R
|