Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ja chcę o kuchni!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ja chcę o kuchni!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 73


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-15 17:34:58

Temat: Ja chcę o kuchni!
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Może ktoś z całego tłumu, siedzącego w pokoju trolli, przejdzie
wreszcie do kuchni? Łaskawie?
Hmmm, skończy się na tym, że to trolle opuszczą pokój i co Wy
zrobicie, biedni? Jakie macie bez nas tematy?
No, o kuchni, już!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-15 18:00:11

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: Alkmina <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):
> Może ktoś z całego tłumu, siedzącego w pokoju trolli, przejdzie
> wreszcie do kuchni? Łaskawie?
> Hmmm, skończy się na tym, że to trolle opuszczą pokój i co Wy
> zrobicie, biedni? Jakie macie bez nas tematy?
> No, o kuchni, już!
>

Witam,
Właśnie gotuję na jutro ogórkową. Bardzo lubię tę zupę z dodatkiem kaszy
jęczmiennej i zabieloną śmietaną 30%. Ogórki kiszone własnej produkcji.
Palce lizać. Będzie co jeść przez dwa dni.
Alkmina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-15 18:18:51

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Alkmina" <a...@w...pl> wrote in message
news:34940$45abc12b$57ce15c8$6077@news.chello.pl...
> ikselka napisał(a):
>> Może ktoś z całego tłumu, siedzącego w pokoju trolli, przejdzie
>> wreszcie do kuchni? Łaskawie?
>> Hmmm, skończy się na tym, że to trolle opuszczą pokój i co Wy
>> zrobicie, biedni? Jakie macie bez nas tematy?
>> No, o kuchni, już!
>>
>
> Witam,
> Właśnie gotuję na jutro ogórkową. Bardzo lubię tę zupę z dodatkiem kaszy
> jęczmiennej i zabieloną śmietaną 30%. Ogórki kiszone własnej produkcji.
> Palce lizać. Będzie co jeść przez dwa dni.
> Alkmina

Ja gotuję inaczej - warzywka (nie za dużo), ziemniaki osobno. Ogórki, jeżeli
duże - kroję w kostkę dosyć dużą, a te mniejsze w grube (prawie 1cm) plastry
i gotuję osobno, gdy miękkie łączę razem. Robię podbitkę z mąki i śmietany.
Wrzucam siekany (zamrożony w ciągu lata) koperek i pietruszkę. Jeżeli ma być
mięso, to gotuję z warzywami (stardardowo: ziele angielskie, pieprz czarny
ziarnem i liść laurowy).

Opcja - barszcz ogórkowy (z ogórkami lub bez), podbitka, dużo najlepszej
śmietany - ma być "gładkie" w smaku i kremowe (dość gęste). Ziemniaki z
cebulką smażoną lub chleb. Można jeść na zimno!!! Jak chłodnik.

Uwaga - duże kawałki ogórków pozwalają na rozgryzanie ich i sycenie się
smakiem ogórka kiszonego, a nie smakiem ogólno-ogórkowo-zupowym czyli takim,
jaki jest gdy ogórki (i warzywa) są ścierane nawet na najgrubszej tarce.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-15 18:38:22

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Alkmina napisał(a):
> Właśnie gotuję na jutro ogórkową. Bardzo lubię tę zupę z dodatkiem kaszy
> jęczmiennej i zabieloną śmietaną 30%. Ogórki kiszone własnej produkcji.
> Palce lizać. Będzie co jeść przez dwa dni.
O, podsunęłaś mi pomysł na zupkę, dzięki :-)
Ja dzisiaj - kapuśniak na wywarze z golonki. Tu wielkie, zaoczne
"mniam", bo dla siebie tylko kapustkę i warzywa wybrałam, a to, co
najlepsze, dla rodziny :-) To juz niedługo, a będę i ja jeść moje
przepyszniste zupy, którym się nigdy nikt nie oparł (poza mną -
wyjątkowo).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-01-15 18:48:27

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> Uwaga - duże kawałki ogórków pozwalają na rozgryzanie ich i sycenie się
> smakiem ogórka kiszonego, a nie smakiem ogólno-ogórkowo-zupowym czyli takim,
> jaki jest gdy ogórki (i warzywa) są ścierane nawet na najgrubszej tarce.

Tak robię, gdy gotuję tę zupę wg kuchni warszawskiej, tj. czystą
na rosole. Przeważnie jednak krótko miksuję ogórki i daję pod
koniec gotowania do wywaru mięsno-jarzynowego z ziemniakami, zaprawiam
smietaną z mąką, no i ten koperek, koperek... Inne przyprawy - też
jak u Ciebie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-01-15 18:51:31

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1168886907.285700.160840@s34g2000cwa.googlegrou
ps.com...

Panslavista napisał(a):
> Uwaga - duże kawałki ogórków pozwalają na rozgryzanie ich i sycenie
> się
> smakiem ogórka kiszonego, a nie smakiem ogólno-ogórkowo-zupowym czyli
> takim,
> jaki jest gdy ogórki (i warzywa) są ścierane nawet na najgrubszej tarce.

Tak robię, gdy gotuję tę zupę wg kuchni warszawskiej, tj. czystą
na rosole. Przeważnie jednak krótko miksuję ogórki i daję pod
koniec gotowania do wywaru mięsno-jarzynowego z ziemniakami, zaprawiam
smietaną z mąką, no i ten koperek, koperek... Inne przyprawy - też
jak u Ciebie.

Jesteśmy z jednego stada... (to z Kiplinga, żeby głupców nie drażnić).
;-P)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-01-15 19:02:41

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> Jesteśmy z jednego stada... (to z Kiplinga, żeby głupców nie drażnić).
> ;-P)))
Ciiii, pisz o kuchni, grzeczniutko, zobaczymy, ile wytrzymają ;-)

No, to kontynuując - hmmm... zupka ogórkowa jest bardzo dobra też ze
świeżych ogórków.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-01-15 19:04:20

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: Alkmina <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a
>
> Ja gotuję inaczej - warzywka (nie za dużo), ziemniaki osobno. Ogórki, jeżeli
> duże - kroję w kostkę dosyć dużą, a te mniejsze w grube (prawie 1cm) plastry
> i gotuję osobno, gdy miękkie łączę razem. Robię podbitkę z mąki i śmietany.
> Wrzucam siekany (zamrożony w ciągu lata) koperek i pietruszkę. Jeżeli ma być
> mięso, to gotuję z warzywami (stardardowo: ziele angielskie, pieprz czarny
> ziarnem i liść laurowy).
>
Ja ziemniaki kroję w drobną kostkę, cebulkę drobniutko siekam, cześć
warzyw tarkuję na tarce. Gdy mięsko i warzywa są już miekkie dodaję
obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki. Na
końcy zabielam kremówką. Kasza jeczmienna jest tu dodatkiem do smaku.
Z koperkiem nie próbowałam, a mam zamrożony.

> Opcja - barszcz ogórkowy (z ogórkami lub bez), podbitka, dużo najlepszej
> śmietany - ma być "gładkie" w smaku i kremowe (dość gęste). Ziemniaki z
> cebulką smażoną lub chleb. Można jeść na zimno!!! Jak chłodnik.

Nie rób mi apetytu na chłodnik.
>
> Uwaga - duże kawałki ogórków pozwalają na rozgryzanie ich i sycenie się
> smakiem ogórka kiszonego, a nie smakiem ogólno-ogórkowo-zupowym czyli takim,
> jaki jest gdy ogórki (i warzywa) są ścierane nawet na najgrubszej tarce.
>

Ja bym ze smakiem pogryzła, ale mój tata już nie.

Alkmina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-01-15 19:08:03

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Alkmina napisał(a):
> Z koperkiem nie próbowałam

:-o
Jak to tak bez koperku???
Sobie nie wyobrażam zupełnie. Namawiam Cię do spróbowania. A do
kalafiorowej koperku też nie dajesz?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-01-15 19:09:33

Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: Alkmina <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):
> Panslavista napisał(a):
>> Jesteśmy z jednego stada... (to z Kiplinga, żeby głupców nie drażnić).
>> ;-P)))
> Ciiii, pisz o kuchni, grzeczniutko, zobaczymy, ile wytrzymają ;-)
>
> No, to kontynuując - hmmm... zupka ogórkowa jest bardzo dobra też ze
> świeżych ogórków.
>
Ze świeżych ogórków nie jadłam, ale chłodnik owszem, ale bez wywaru
mięsnego, taki prawdziwy - litewski.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gdzie kupić stelaż/paterę do torta pietrowego
Kurczak z kuskusem na sposób arabski [p]
Garnki Berghoff
Takie spaghetti mi wyszło [p]
ŚNIADANIE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »