Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.freenet.de!newsfeed01.chello.at!newsf
eed02.chello.at!news.chello.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 15 Jan 2007 20:04:20 +0100
From: Alkmina <a...@w...pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ja chcę o kuchni!
References: <1...@1...googlegroups.com>
<34940$45abc12b$57ce15c8$6077@news.chello.pl>
<eoggje$iao$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <eoggje$iao$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <8943d$45abd034$57ce15c8$9381@news.chello.pl>
X-Complaints-To: a...@c...pl
Organization: chello.pl
Lines: 29
NNTP-Posting-Host: 87.206.21.200 (87.206.21.200)
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Jan 2007 20:04:20 +0100
X-Trace: 8943d45abd034f26bb06d09381
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:288108
Ukryj nagłówki
Panslavista napisał(a
>
> Ja gotuję inaczej - warzywka (nie za dużo), ziemniaki osobno. Ogórki, jeżeli
> duże - kroję w kostkę dosyć dużą, a te mniejsze w grube (prawie 1cm) plastry
> i gotuję osobno, gdy miękkie łączę razem. Robię podbitkę z mąki i śmietany.
> Wrzucam siekany (zamrożony w ciągu lata) koperek i pietruszkę. Jeżeli ma być
> mięso, to gotuję z warzywami (stardardowo: ziele angielskie, pieprz czarny
> ziarnem i liść laurowy).
>
Ja ziemniaki kroję w drobną kostkę, cebulkę drobniutko siekam, cześć
warzyw tarkuję na tarce. Gdy mięsko i warzywa są już miekkie dodaję
obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki. Na
końcy zabielam kremówką. Kasza jeczmienna jest tu dodatkiem do smaku.
Z koperkiem nie próbowałam, a mam zamrożony.
> Opcja - barszcz ogórkowy (z ogórkami lub bez), podbitka, dużo najlepszej
> śmietany - ma być "gładkie" w smaku i kremowe (dość gęste). Ziemniaki z
> cebulką smażoną lub chleb. Można jeść na zimno!!! Jak chłodnik.
Nie rób mi apetytu na chłodnik.
>
> Uwaga - duże kawałki ogórków pozwalają na rozgryzanie ich i sycenie się
> smakiem ogórka kiszonego, a nie smakiem ogólno-ogórkowo-zupowym czyli takim,
> jaki jest gdy ogórki (i warzywa) są ścierane nawet na najgrubszej tarce.
>
Ja bym ze smakiem pogryzła, ale mój tata już nie.
Alkmina
|