Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ja chcę o kuchni!
Date: Mon, 15 Jan 2007 19:18:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <eoggje$iao$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@1...googlegroups.com>
<34940$45abc12b$57ce15c8$6077@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: abbz13.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1168885167 18776 83.6.215.13 (15 Jan 2007 18:19:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Jan 2007 18:19:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Antivirus: avast! (VPS 0703-1, 2007-01-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:288099
Ukryj nagłówki
"Alkmina" <a...@w...pl> wrote in message
news:34940$45abc12b$57ce15c8$6077@news.chello.pl...
> ikselka napisał(a):
>> Może ktoś z całego tłumu, siedzącego w pokoju trolli, przejdzie
>> wreszcie do kuchni? Łaskawie?
>> Hmmm, skończy się na tym, że to trolle opuszczą pokój i co Wy
>> zrobicie, biedni? Jakie macie bez nas tematy?
>> No, o kuchni, już!
>>
>
> Witam,
> Właśnie gotuję na jutro ogórkową. Bardzo lubię tę zupę z dodatkiem kaszy
> jęczmiennej i zabieloną śmietaną 30%. Ogórki kiszone własnej produkcji.
> Palce lizać. Będzie co jeść przez dwa dni.
> Alkmina
Ja gotuję inaczej - warzywka (nie za dużo), ziemniaki osobno. Ogórki, jeżeli
duże - kroję w kostkę dosyć dużą, a te mniejsze w grube (prawie 1cm) plastry
i gotuję osobno, gdy miękkie łączę razem. Robię podbitkę z mąki i śmietany.
Wrzucam siekany (zamrożony w ciągu lata) koperek i pietruszkę. Jeżeli ma być
mięso, to gotuję z warzywami (stardardowo: ziele angielskie, pieprz czarny
ziarnem i liść laurowy).
Opcja - barszcz ogórkowy (z ogórkami lub bez), podbitka, dużo najlepszej
śmietany - ma być "gładkie" w smaku i kremowe (dość gęste). Ziemniaki z
cebulką smażoną lub chleb. Można jeść na zimno!!! Jak chłodnik.
Uwaga - duże kawałki ogórków pozwalają na rozgryzanie ich i sycenie się
smakiem ogórka kiszonego, a nie smakiem ogólno-ogórkowo-zupowym czyli takim,
jaki jest gdy ogórki (i warzywa) są ścierane nawet na najgrubszej tarce.
|