Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Niteczka" <n...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jablecznik na zimno (P)
Date: Fri, 27 Sep 2002 09:26:04 +0200
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 33
Message-ID: <2...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-69.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1033111760 28704 62.148.64.69 (27 Sep 2002 07:29:20
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Sep 2002 07:29:20 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126718
Ukryj nagłówki
Witam!
Nastal sezon na jablka wiec podaje przepis na prosty jablecznik na zimno.
Moze komus sie przyda. Smacznego!
Niteczka
Jablecznik na zimno
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masla
1 zoltko
2-3 szklanek utartych jablek na tarce o duzych oczkach
1 galaretka zrobiona z niepelnej ilosci wody (np. truskawkowa)
1 galaretka truskawkowa na gore/wierzch
1 bita smietana Sniezka
4 paczki herbatnikow (typu Petite Berry)
Cukier utrzec z rozpuszczonym maslem o temperaturze pokojowej, dodac zoltko,
utrzec. Do tego wsypac uprzednio odcisniete z soku jablka. Ubic smietane wg.
przepisu na opakowaniu i dodac do masy. Galaretke rozpuscic w mniejszej
ilosci wody niz podana na opakowaniu . Galaretke dodac do masy gdy ostygnie.
Pozostaja herbatniki, ktore nalezy zgniesc (zrobic z nich sieczke) i dodac
do masy. Wszystko dobrze wymieszac, wlozyc do tortownicy wylozonej
uprzednio folia aluminiowa i wstawic do lodowki. Gdy masa zacznie tezec na
wierzch lejemy galaretke i znow do lodowki. Jablecznik jest dobry po kilku
godzinach spedzonych w lodowce. Smacznego!
|