| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-11-29 09:34:42
Temat: Re: Jak ugotować?Świadomie, albo i nie wolim napisał(a):
> Masz rację, dlatego warto jak najmniej używać produktów w postaci
> przetworzonej. Nie można jednak popadać w histerię. W przeciwnym razie
> musielibyśmy sobie odmawiać bardzo wiele smacznych rzeczy. A jak ktoś raz na
> jakiś czas zje trochę glutaminianu, to nic mu nie grozi. Zresztą, zwykła sól
> też podnosi ciśnienie.
Ja sobie nie odmawiam rzeczy dobrych, odmawiam sobie zbędnej chemii
> BTW. Szkodliwość glutaminianu sodu bardziej polega na odkładaniu się w
> nerkach, a nie na podnoszeniu ciśnienia.
Jeśli ktoś na nadciśnienie się leczy to mu bardziej szkodzi podnosząc je
;)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-11-29 09:42:44
Temat: Re: Jak ugotowac?yapann wrote:
> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża
>
MSZ tylko do rosołu - ładniejszy kolor ma (znaczy ten rosół, nie cebula :))
i goryczka z cebuli (jezeli ja miała) znika.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-11-29 10:13:25
Temat: Re: Jak ugotować?panta_rei wrote:
> Wszystkie związki sodu szkodzą, dlatego unikam tych które nie są
> konieczne ;)
To chyba sprzeczne stwierdzenie, nie? "Wszystkie związki sodu szkodzą,
dlatego unikam tych które nie są konieczne." Jezeli sa konieczne, to nie
moga szkodzic.
Bez soli (chlorek sodu, NaCl) czlowiek nie moze zyc. Nawet zwierzetom
daje sie bryle soli do lizania. Chodzi tylko - jak zawsze - o umiar.
Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-11-29 10:37:17
Temat: Re: Jak ugotowac?
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał
>> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża
>MSZ tylko do rosołu - ładniejszy kolor ma (znaczy ten rosół, nie cebula :))
>i goryczka z cebuli (jezeli ja miała) znika.
Dodatkowo taka opalona cebula dodaje świetnego aromatu (pachnie taką
prażoną, granulowaną cebulką).
Pozdrawiam,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-11-29 11:38:25
Temat: Re: Jak ugotować?Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fim39m$h9s$1@news.onet.pl...
> panta_rei wrote:
>> Wszystkie związki sodu szkodzą, dlatego unikam tych które nie są
>> konieczne ;)
>
> To chyba sprzeczne stwierdzenie, nie? "Wszystkie związki sodu szkodzą,
> dlatego unikam tych które nie są konieczne." Jezeli sa konieczne, to nie
> moga szkodzic.
>
> Bez soli (chlorek sodu, NaCl) czlowiek nie moze zyc. Nawet zwierzetom daje
> sie bryle soli do lizania. Chodzi tylko - jak zawsze - o umiar.
>
> Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
> przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?
Jak się założymy, to przegrasz. Ale tylko przez tydzień :)
Warto pamiętać, ze sól jest niezbędna do zycia. Ale tez sół zawarta jest w
potrawach, nie wszystko trzeba dosalać. Co nie zmienia faktu, ze wiele
rzeczy bez soli jest paskudna po prostu.
DJD
PS. A glutaminian sodu jest szkoldliwy nie jako związek sodu, tylko z tej
częsci glutaminianowej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-11-29 11:41:05
Temat: Re: Jak ugotowac?Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:filv30$1t6$1@news.onet.pl...
> wolim wrote:
>> Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał
>>> Moze inni sie wypowiedza, kiedy nalezy dodawac ktore warzywa (czy do
>>> zimnej wody, czy dopiero krotko przed koncem gotowania).
>>
>> Chcąc ugotować esencjonalny wywar z mięsa i warzyw, należy je wrzucić do
>> zimnej wody i zagotować.
>
>> Jeśli wrzucisz mięso do wrzątku, to jego zewnętrzna warstwa zetnie się
>
> A warzywa kiedy? Kiedy marchewke, pietruszke, cebule...?
Na wywar - do zimnej. Jesli gotujesz np. rosół czysty, to do zimnej. Ale jak
jarzynową, to do gorącej.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-11-29 11:41:34
Temat: Re: Jak ugotowac?
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fim0mf$psh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "wolim" <t...@n...pisz> napisał w wiadomości
> news:filuj4$usk$1@news.interia.pl...
>
>> Cebulę dodatkowo opalam nad gazem
> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża
Kolor i smak.
Sama cebula przysmażona i ugotowana jest lepsza niż tylko ugotowana.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2007-11-29 11:47:53
Temat: Re: Jak ugotować?Dominik Jan Domin wrote:
>> Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
>> przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?
>
> Jak się założymy, to przegrasz. Ale tylko przez tydzień :)
Nie zakladam sie, bo przez tydzien to mozna wytrzymac zupelnie bez
jedzenia. Ale to nie jest normalne zycie.
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2007-11-29 12:38:23
Temat: Re: Jak ugotować?Świadomie, albo i nie Ludek Vasta napisał(a):
> To chyba sprzeczne stwierdzenie, nie?
A zastanowiłeś się głębiej nad sensem wypowiedzi?
> "Wszystkie związki sodu szkodzą,
> dlatego unikam tych które nie są konieczne." Jezeli sa konieczne, to nie
> moga szkodzic.
Soli dodawać trzeba, dla smaku, więc sie ją daje. Wszelkie inne związki
sodu nie są konieczne, benzoesan sodu czy glutaminian sodu nie są w
kuchni niezbędne, należy więc ich unikać (ja ich unikam, takie mam
wskazania kardiologów i dietetyków) i bardzo wielu ludzi ich unika.
> Bez soli (chlorek sodu, NaCl) czlowiek nie moze zyc. Nawet zwierzetom
> daje sie bryle soli do lizania.
Człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania około 1g soli
dziennie, szybko się ta norma "zapełnia" ;)
> Chodzi tylko - jak zawsze - o umiar.
Jak dla mnie i dla wielu innych też zapewne ten umiar kończy sie na
odrobinie soli dodanej dla smaku.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2007-11-29 13:29:22
Temat: Re: Jak ugotować?Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fim8qr$41f$1@news.onet.pl...
> Dominik Jan Domin wrote:
>>> Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
>>> przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?
>>
>> Jak się założymy, to przegrasz. Ale tylko przez tydzień :)
>
> Nie zakladam sie, bo przez tydzien to mozna wytrzymac zupelnie bez
> jedzenia. Ale to nie jest normalne zycie.
Otóż to.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |