Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak ugotować?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak ugotować?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 138


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2007-11-29 09:34:42

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie wolim napisał(a):

> Masz rację, dlatego warto jak najmniej używać produktów w postaci
> przetworzonej. Nie można jednak popadać w histerię. W przeciwnym razie
> musielibyśmy sobie odmawiać bardzo wiele smacznych rzeczy. A jak ktoś raz na
> jakiś czas zje trochę glutaminianu, to nic mu nie grozi. Zresztą, zwykła sól
> też podnosi ciśnienie.

Ja sobie nie odmawiam rzeczy dobrych, odmawiam sobie zbędnej chemii

> BTW. Szkodliwość glutaminianu sodu bardziej polega na odkładaniu się w
> nerkach, a nie na podnoszeniu ciśnienia.

Jeśli ktoś na nadciśnienie się leczy to mu bardziej szkodzi podnosząc je
;)

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2007-11-29 09:42:44

Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

yapann wrote:

> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża
>
MSZ tylko do rosołu - ładniejszy kolor ma (znaczy ten rosół, nie cebula :))
i goryczka z cebuli (jezeli ja miała) znika.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2007-11-29 10:13:25

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

panta_rei wrote:
> Wszystkie związki sodu szkodzą, dlatego unikam tych które nie są
> konieczne ;)

To chyba sprzeczne stwierdzenie, nie? "Wszystkie związki sodu szkodzą,
dlatego unikam tych które nie są konieczne." Jezeli sa konieczne, to nie
moga szkodzic.

Bez soli (chlorek sodu, NaCl) czlowiek nie moze zyc. Nawet zwierzetom
daje sie bryle soli do lizania. Chodzi tylko - jak zawsze - o umiar.

Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2007-11-29 10:37:17

Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: "wolim" <t...@n...pisz> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał

>> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża

>MSZ tylko do rosołu - ładniejszy kolor ma (znaczy ten rosół, nie cebula :))
>i goryczka z cebuli (jezeli ja miała) znika.

Dodatkowo taka opalona cebula dodaje świetnego aromatu (pachnie taką
prażoną, granulowaną cebulką).

Pozdrawiam,
/\/\\/\/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2007-11-29 11:38:25

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fim39m$h9s$1@news.onet.pl...
> panta_rei wrote:
>> Wszystkie związki sodu szkodzą, dlatego unikam tych które nie są
>> konieczne ;)
>
> To chyba sprzeczne stwierdzenie, nie? "Wszystkie związki sodu szkodzą,
> dlatego unikam tych które nie są konieczne." Jezeli sa konieczne, to nie
> moga szkodzic.
>
> Bez soli (chlorek sodu, NaCl) czlowiek nie moze zyc. Nawet zwierzetom daje
> sie bryle soli do lizania. Chodzi tylko - jak zawsze - o umiar.
>
> Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
> przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?

Jak się założymy, to przegrasz. Ale tylko przez tydzień :)

Warto pamiętać, ze sól jest niezbędna do zycia. Ale tez sół zawarta jest w
potrawach, nie wszystko trzeba dosalać. Co nie zmienia faktu, ze wiele
rzeczy bez soli jest paskudna po prostu.

DJD

PS. A glutaminian sodu jest szkoldliwy nie jako związek sodu, tylko z tej
częsci glutaminianowej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2007-11-29 11:41:05

Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:filv30$1t6$1@news.onet.pl...
> wolim wrote:
>> Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał
>>> Moze inni sie wypowiedza, kiedy nalezy dodawac ktore warzywa (czy do
>>> zimnej wody, czy dopiero krotko przed koncem gotowania).
>>
>> Chcąc ugotować esencjonalny wywar z mięsa i warzyw, należy je wrzucić do
>> zimnej wody i zagotować.
>
>> Jeśli wrzucisz mięso do wrzątku, to jego zewnętrzna warstwa zetnie się
>
> A warzywa kiedy? Kiedy marchewke, pietruszke, cebule...?

Na wywar - do zimnej. Jesli gotujesz np. rosół czysty, to do zimnej. Ale jak
jarzynową, to do gorącej.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2007-11-29 11:41:34

Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fim0mf$psh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "wolim" <t...@n...pisz> napisał w wiadomości
> news:filuj4$usk$1@news.interia.pl...
>
>> Cebulę dodatkowo opalam nad gazem
> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża

Kolor i smak.

Sama cebula przysmażona i ugotowana jest lepsza niż tylko ugotowana.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2007-11-29 11:47:53

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dominik Jan Domin wrote:
>> Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
>> przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?
>
> Jak się założymy, to przegrasz. Ale tylko przez tydzień :)

Nie zakladam sie, bo przez tydzien to mozna wytrzymac zupelnie bez
jedzenia. Ale to nie jest normalne zycie.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2007-11-29 12:38:23

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie Ludek Vasta napisał(a):

> To chyba sprzeczne stwierdzenie, nie?

A zastanowiłeś się głębiej nad sensem wypowiedzi?

> "Wszystkie związki sodu szkodzą,
> dlatego unikam tych które nie są konieczne." Jezeli sa konieczne, to nie
> moga szkodzic.

Soli dodawać trzeba, dla smaku, więc sie ją daje. Wszelkie inne związki
sodu nie są konieczne, benzoesan sodu czy glutaminian sodu nie są w
kuchni niezbędne, należy więc ich unikać (ja ich unikam, takie mam
wskazania kardiologów i dietetyków) i bardzo wielu ludzi ich unika.

> Bez soli (chlorek sodu, NaCl) czlowiek nie moze zyc. Nawet zwierzetom
> daje sie bryle soli do lizania.

Człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania około 1g soli
dziennie, szybko się ta norma "zapełnia" ;)

> Chodzi tylko - jak zawsze - o umiar.

Jak dla mnie i dla wielu innych też zapewne ten umiar kończy sie na
odrobinie soli dodanej dla smaku.

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2007-11-29 13:29:22

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fim8qr$41f$1@news.onet.pl...
> Dominik Jan Domin wrote:
>>> Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
>>> przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?
>>
>> Jak się założymy, to przegrasz. Ale tylko przez tydzień :)
>
> Nie zakladam sie, bo przez tydzien to mozna wytrzymac zupelnie bez
> jedzenia. Ale to nie jest normalne zycie.

Otóż to.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 14


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PROCES PANSLAVISTY
Sałatka owocowa
prażonki
prosba o przepis -gazeta Viva
barszcz wigilijny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »