Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ugotować?
Date: Thu, 29 Nov 2007 13:38:23 +0100
Organization: sztrandek.int.pl
Lines: 33
Message-ID: <s...@c...znajdzie>
References: <filpn7$933$1@nemesis.news.tpi.pl> <filr31$5p4$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fils4n$es0$1@nemesis.news.tpi.pl> <filrvu$rqe$1@news.interia.pl>
<s...@c...znajdzie>
<filu3v$jrh$1@nemesis.news.tpi.pl>
<s...@c...znajdzie> <fim39m$h9s$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: slawi.int.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1196339902 15930 88.220.110.200 (29 Nov 2007 12:38:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Nov 2007 12:38:22 +0000 (UTC)
X-User: znowu_jakas
User-Agent: slrn/0.9.8.1pl1 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306610
Ukryj nagłówki
Świadomie, albo i nie Ludek Vasta napisał(a):
> To chyba sprzeczne stwierdzenie, nie?
A zastanowiłeś się głębiej nad sensem wypowiedzi?
> "Wszystkie związki sodu szkodzą,
> dlatego unikam tych które nie są konieczne." Jezeli sa konieczne, to nie
> moga szkodzic.
Soli dodawać trzeba, dla smaku, więc sie ją daje. Wszelkie inne związki
sodu nie są konieczne, benzoesan sodu czy glutaminian sodu nie są w
kuchni niezbędne, należy więc ich unikać (ja ich unikam, takie mam
wskazania kardiologów i dietetyków) i bardzo wielu ludzi ich unika.
> Bez soli (chlorek sodu, NaCl) czlowiek nie moze zyc. Nawet zwierzetom
> daje sie bryle soli do lizania.
Człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania około 1g soli
dziennie, szybko się ta norma "zapełnia" ;)
> Chodzi tylko - jak zawsze - o umiar.
Jak dla mnie i dla wielu innych też zapewne ten umiar kończy sie na
odrobinie soli dodanej dla smaku.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|