Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak upiec szynke??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak upiec szynke??

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2001-11-12 11:47:38

Temat: Jak upiec szynke??
Od: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z uwagi na zakonserwowanie praktycznie wszystkich dostepnych wedlin
chcialabym sama upiec szynke. Nabylam odpowiedni kawalek swinki. I co
teraz radzicie??

:-) Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 11:50:44

Temat: Re: Jak upiec szynke??
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:9socs4$suc$1@news.tpi.pl...
> Z uwagi na zakonserwowanie praktycznie wszystkich dostepnych wedlin
> chcialabym sama upiec szynke. Nabylam odpowiedni kawalek swinki. I co
> teraz radzicie??

obsypać przyprawami takimi jak lubisz (jak dla mnie czosnek, sól pieprz
papryka, kminek) Niech poleży tak co najmniej 2-3 godziny, ale może i dobę,
a potem w szkło jenajskie lub w folie do pieczenia i do piekarnika - piec
około 1,5 godziny - ale to troszkę zależne od wagi...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 12:38:36

Temat: Odp: Jak upiec szynke??
Od: "Agnes" <v...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

A ja bym radzila ugotowac. Trzeba zanurzyc swinke w wodzie tak zeby byla
przykryta i gotowac dokladnie tyle minut ile swinka wazy. NIC sie nie
dodaje - sama bylam zaksoczona ze tak bez zadnych przypraw, ale rzeczywiscie
nic tu nie potrzeba. Wychodzi przepysznie, nawet ktos, kto nie za bardzo
przepada za miesem (jak ja) bedzie zachwycony. Zaleta takiej szyny jest tez
to, ze bardzo dlugo sie trzyma. Cala tajemnica polega tylko na dobrym
gatunkowo miesie.

--
Agnes
http://www.koneser.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 13:17:07

Temat: Re: Jak upiec szynke??
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> obsypać przyprawami takimi jak lubisz (jak dla mnie czosnek, sól pieprz
> papryka, kminek) Niech poleży tak co najmniej 2-3 godziny, ale może i
dobę,
> a potem w szkło jenajskie lub w folie do pieczenia i do piekarnika - piec
> około 1,5 godziny - ale to troszkę zależne od wagi...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>Ja to wszystko co powyżej zalewam czerwonym winem i zostawiam na całą noc.
Pozdrowienia Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 15:07:30

Temat: Re: Jak upiec szynke??
Od: "misiczka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> wrote in message
news:9socs4$suc$1@news.tpi.pl...

Zobacz tu:
http://www.kulinaria.pl/abc.php?p=84


--
życzę dobrego dnia, misica
"nikt sie nie spodziewa hiszpańskiej inkwizycji..."
Monty Python
http://www.misiczka.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 17:17:02

Temat: Odp: Jak upiec szynke??
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Monika Bacińska-Wojewódka <m...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9socs4$suc$...@n...tpi.pl...
> Z uwagi na zakonserwowanie praktycznie wszystkich dostepnych wedlin
> chcialabym sama upiec szynke. Nabylam odpowiedni kawalek swinki. I co
> teraz radzicie??
>
> :-) Monika
>
Moja mama opowiadała o szynce pieczonej w glinie, wcześniej
zamarynowanej.Podobno smak miała niepowtarzalny. Niestety na razie dojścia
do tego przepisu nie ma. A tak w ogóle to każdą szynkę jest dobrze przed
pieczeniem zamarynować.
Pozdrawiam pełen niewiedzy Ramzes.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 22:14:41

Temat: Re: Jak upiec szynke??
Od: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agnes" <v...@t...pl> napisał w wiadomości
news:9sofsc$f72$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Cala tajemnica polega tylko na dobrym
> gatunkowo miesie.

I tu lezy pies pogrzebany. Swinka (zakupiona w weekend) jeszcze przed
uplywem terminu waznosci "zdechla" mi w lodowce przed przystapieniem
do obrobki :-(((

Pieski mojego Taty beda mialy uzywanie!
--
:-) Monika ( www.beagle.pl i www.catulus.pl )


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zapiekanki
Chrupiący kurczak
cichooooo... csss.....
Re: problem z wagą
jakie wino do founde?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Jakie jabłka to racuchów
Fenkuł
Kaczka pieczona rozpływająca się w ustach - po ikselsku :-)
Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).
Sola pod beszamelem.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X