« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-30 14:14:30
Temat: Jak zrobić gęś?Przed chwilą maż przyniósł mi duzą, świeżą gęś i tu szanowni grupowicze
zwracam sie do Was z prośba o jakis sprawdzony przepis na ową gęś. Mam duzy
zeliwny garnek w domu więc moze jakos w tym garnku ją zrobić. Jakich
najlepiej przypraw dodać?
Pozdrawiam i z góry dziekuje za odp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-30 15:56:11
Temat: Re: Jak zrobić gęś?> > Przed chwilą maż przyniósł mi duzą, świeżą gęś i tu szanowni grupowicze
> > zwracam sie do Was z prośba o jakis sprawdzony przepis na ową gęś. Mam
> duzy
> > zeliwny garnek w domu więc moze jakos w tym garnku ją zrobić. Jakich
> > najlepiej przypraw dodać?
> >
> > Pozdrawiam i z góry dziekuje za odp.
> >
> >
> upiec natrzec sola i majerankiem
Domyslam sie że najpierw natrzec solą i majerankiem a pozniej upiec:-)
Ale myslałam tez o jakiś owocach , jeżeli oczywiscie jakieś pasują. No
własnie jakie owoce dodac?
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-30 16:01:49
Temat: Re: Jak zrobić gęś?
Użytkownik "Alicja" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dmkcp0$gg5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Przed chwilą maż przyniósł mi duzą, świeżą gęś i tu szanowni grupowicze
> zwracam sie do Was z prośba o jakis sprawdzony przepis na ową gęś. Mam
duzy
> zeliwny garnek w domu więc moze jakos w tym garnku ją zrobić. Jakich
> najlepiej przypraw dodać?
>
> Pozdrawiam i z góry dziekuje za odp.
>
>
upiec natrzec sola i majerankiem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-30 16:18:00
Temat: Re: Jak zrobić gęś?> Do majeranku IMO to swietnie kwaskowe jablka pasuja.
>
A rodzynki, rodzynki pasują? Czy to juz bedzie przesada?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-30 16:19:19
Temat: Re: Jak zrobić gęś?
> Domyslam sie że najpierw natrzec solą i majerankiem a pozniej upiec:-)
> Ale myslałam tez o jakiś owocach , jeżeli oczywiscie jakieś pasują. No
> własnie jakie owoce dodac?
>
Do majeranku IMO to swietnie kwaskowe jablka pasuja.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-30 17:08:15
Temat: Re: Jak zrobić gęś?
Użytkownik "Alicja" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dmkcp0$gg5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Przed chwilą maż przyniósł mi duzą, świeżą gęś i tu szanowni grupowicze
> zwracam sie do Was z prośba o jakis sprawdzony przepis na ową gęś. Mam
> duzy
> zeliwny garnek w domu więc moze jakos w tym garnku ją zrobić. Jakich
> najlepiej przypraw dodać?
>
> Pozdrawiam i z góry dziekuje za odp.
>
Kiedyś miałam dostęp do gęsi, stąd posiadam przepisy, podam Ci trzy według
mnie warte zainteresowania (bo bez udziwnień)
Składniki:
. gęś
. łyżka szałwii suszonej
. ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
. sól, pieprz
nadzienie:
. 50 dag kaszy gryczanej
. 20 dag boczku wędzonego
. 5 dag rodzynków
. pęczek natki pietruszki
. cebula
. sól
Sposób wykonania:
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z
cytryny, szałwią, gałką, pieprzem i solą.
Odstawić na godzinę. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebulę posiekać i także podsmażyć. Natkę pietruszki posiekać.
Kaszę wymieszać z boczkiem, cebulą, rodzynkami i natką. Wypełnić gęś
nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Piec około 3,5 godziny, podlewając wodą i sosem z pieczenia.
Składniki:
. 1 gęś
. 1 kg jabłek
. 2 ząbki czosnku
. 1 łyżka majeranku
. kilka gałązek natki pietruszki
. sól, pieprz
Sposób wykonania:
Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem
roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1
godzinę (można na noc). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z
gniazd nasiennych, gęś napełnić jabłkami, zaszyć, włożyć do brytfanny i
podlać 5 łyżkami wody. Piec około 1.5 godziny początkowo w temperaturze 250
C. Często podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień.
Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami i
polać sosem do pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce. Potrawę ozdobić
gałązkami natki pietruszki.
Składniki:
. 1 spora gęś
. 3 łyżeczki soli
. 0.25 łyżeczki pieprzu
. 2 cebule
. 1 główka czerwonej lub białej kapusty
. 2 kwaśne jabłka
Sposób wykonania:
Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blachę wysmarować masłem,
położyć na niej gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 C, piec,
aż będzie prawie miękka, około 2 godziny. W międzyczasie poszatkować kapustę
i obraną cebulę. Następnie zlać 6 łyżek tłuszczu spod gęsi do szerokiego,
płaskiego garnka, włożyć kapustę i cebulę, dusić na małym ogniu 20 minut
mieszając kilkakrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do kapusty,
posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać, ułożyć pieczone kawałki gęsi na
kapuście, dusić jeszcze około godziny na wolnym ogniu.
Robiłam przepis pierwszy i trzeci, w sumie oba dobre.
Anet już bez dostepu do gęsi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-30 17:20:21
Temat: Re: Jak zrobić gęś?
> Robiłam przepis pierwszy i trzeci, w sumie oba dobre.
>
Super, wiekie dzieki własnie o takie przepisy mi chodziło.
Ja wypróbuje pierwszy brzmi zachęcajaco.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |