Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anet" <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić gęś?
Date: Wed, 30 Nov 2005 18:08:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 77
Message-ID: <dmkmbt$frd$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dmkcp0$gg5$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.176.130
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1133370559 16237 213.25.176.130 (30 Nov 2005 17:09:19
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Nov 2005 17:09:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254284
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Alicja" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dmkcp0$gg5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Przed chwilą maż przyniósł mi duzą, świeżą gęś i tu szanowni grupowicze
> zwracam sie do Was z prośba o jakis sprawdzony przepis na ową gęś. Mam
> duzy
> zeliwny garnek w domu więc moze jakos w tym garnku ją zrobić. Jakich
> najlepiej przypraw dodać?
>
> Pozdrawiam i z góry dziekuje za odp.
>
Kiedyś miałam dostęp do gęsi, stąd posiadam przepisy, podam Ci trzy według
mnie warte zainteresowania (bo bez udziwnień)
Składniki:
. gęś
. łyżka szałwii suszonej
. ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
. sól, pieprz
nadzienie:
. 50 dag kaszy gryczanej
. 20 dag boczku wędzonego
. 5 dag rodzynków
. pęczek natki pietruszki
. cebula
. sól
Sposób wykonania:
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z
cytryny, szałwią, gałką, pieprzem i solą.
Odstawić na godzinę. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebulę posiekać i także podsmażyć. Natkę pietruszki posiekać.
Kaszę wymieszać z boczkiem, cebulą, rodzynkami i natką. Wypełnić gęś
nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Piec około 3,5 godziny, podlewając wodą i sosem z pieczenia.
Składniki:
. 1 gęś
. 1 kg jabłek
. 2 ząbki czosnku
. 1 łyżka majeranku
. kilka gałązek natki pietruszki
. sól, pieprz
Sposób wykonania:
Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem
roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1
godzinę (można na noc). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z
gniazd nasiennych, gęś napełnić jabłkami, zaszyć, włożyć do brytfanny i
podlać 5 łyżkami wody. Piec około 1.5 godziny początkowo w temperaturze 250
C. Często podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień.
Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami i
polać sosem do pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce. Potrawę ozdobić
gałązkami natki pietruszki.
Składniki:
. 1 spora gęś
. 3 łyżeczki soli
. 0.25 łyżeczki pieprzu
. 2 cebule
. 1 główka czerwonej lub białej kapusty
. 2 kwaśne jabłka
Sposób wykonania:
Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blachę wysmarować masłem,
położyć na niej gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 C, piec,
aż będzie prawie miękka, około 2 godziny. W międzyczasie poszatkować kapustę
i obraną cebulę. Następnie zlać 6 łyżek tłuszczu spod gęsi do szerokiego,
płaskiego garnka, włożyć kapustę i cebulę, dusić na małym ogniu 20 minut
mieszając kilkakrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do kapusty,
posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać, ułożyć pieczone kawałki gęsi na
kapuście, dusić jeszcze około godziny na wolnym ogniu.
Robiłam przepis pierwszy i trzeci, w sumie oba dobre.
Anet już bez dostepu do gęsi
|