Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2017-06-16 19:24:19

Temat: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: "tandoori.curry" <t...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
I to jest OK jak dla mnie.

Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2017-06-17 13:41:40

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: k...@g...com szukaj wiadomości tego autora

W dniu piątek, 16 czerwca 2017 19:24:21 UTC+2 użytkownik tandoori.curry napisał:
> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam

Zrobić na bain marie (w kąpieli wodnej).

Pozdrawiam,
--
Karol Piotrowski

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2017-06-17 14:46:30

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-06-16 o 19:24, tandoori.curry pisze:
> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
> I to jest OK jak dla mnie.
>
> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>
Wzorzec metra jest w Sevres, a gdzie jest wzorzec jajecznicy?
Jeden lubi glutowatą, drugi gorące żółtko, trzeci wysuszoną? Dla każdego
z nich ta jego jest wzorcem i wzorem perfekcji.
Dla mnie jajecznica tuzinna na kożuszku z gotowanego prawdziwego
mleka... Niestety, coraz trudniej w mieście o prawdziwe mleko, a w
okolice Beskidu Niskiego zaglądam tylko 2-3 razy rocznie...
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2017-06-17 16:52:47

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Można dodać kefiru, jogurtu, lub nieosiągalnego zsiadłego mleka
w ilości 1 łyżka na jajo.

Można dodać pomidora pokrojonego
w ilości nie większej niż połowa pomidora na jajo,
nie ładnie wygląda, ale ułatwia trawienie holesterolu.

Poza sezonem można zamiast szczypiorku dać posiekaną zwykłą cebulę.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2017-06-17 21:34:03

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 17.06.2017 o 14:46, stefan pisze:
>
> Dla mnie jajecznica tuzinna na kożuszku z gotowanego prawdziwego mleka...

A możesz coś bliżej o tej jajecznicy? Brzmi ciekawie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2017-06-22 15:35:54

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
> I to jest OK jak dla mnie.
>
> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>
>

Jajecznica z pomidorami.

Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać posiekany
duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory, odcedzić,
natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo" na
pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść ręką).
Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem, aż
woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2017-06-22 16:21:15

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:

> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>> I to jest OK jak dla mnie.
>>
>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>
>>
>
> Jajecznica z pomidorami.
>
> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
> posiekany
> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
> odcedzić,
> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
> na
> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść ręką).
> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem, aż
> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.

:O
Propagujesz harissę?
Zmiana "filozofii"?

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2017-06-22 16:27:13

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .06.2017 o 16:21 Trefniś <t...@m...com> pisze:

> W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>>> I to jest OK jak dla mnie.
>>>
>>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>>
>>>
>>
>> Jajecznica z pomidorami.
>>
>> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
>> posiekany
>> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
>> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
>> odcedzić,
>> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
>> na
>> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść
>> ręką).
>> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem,
>> aż
>> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
>> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
>> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
>> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
>
> :O
> Propagujesz harissę?
> Zmiana "filozofii"?

Pewnie tę stronę znasz:

"My halal kitchen by Yvonne Maffei":
http://myhalalkitchen.com/tag/harissa/

Czy harrisa bez certyfikatu halal jest równie dobra dla Polki?

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2017-06-22 17:27:12

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>>> I to jest OK jak dla mnie.
>>>
>>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>>
>>>
>>
>> Jajecznica z pomidorami.
>>
>> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
>> posiekany
>> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
>> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
>> odcedzić,
>> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
>> na
>> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść ręką).
>> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem, aż
>> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
>> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
>> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
>> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
>
> :O
> Propagujesz harissę?
> Zmiana "filozofii"?
>

Tak - tę przywiezioną z Armenii :->

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2017-06-22 17:27:45

Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .06.2017 o 16:21 Trefniś <t...@m...com> pisze:
>
>> W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>>>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>>>> I to jest OK jak dla mnie.
>>>>
>>>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>>>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>>>
>>>>
>>>
>>> Jajecznica z pomidorami.
>>>
>>> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
>>> posiekany
>>> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
>>> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
>>> odcedzić,
>>> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
>>> na
>>> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść
>>> ręką).
>>> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem,
>>> aż
>>> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
>>> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
>>> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
>>> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
>>
>> :O
>> Propagujesz harissę?
>> Zmiana "filozofii"?
>
> Pewnie tę stronę znasz:
>
> "My halal kitchen by Yvonne Maffei":
> http://myhalalkitchen.com/tag/harissa/
>
> Czy harrisa bez certyfikatu halal jest równie dobra dla Polki?
>

Armeńska bardzo.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Stop towarom halal!
Rabarbar do ciasta.
Kuchnia muzułmańska.
Jak muslim muslima...
Lepienie pierogów.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Re: plaga
Chłodnik na gorące dni
Nie kupuję towarów halal!
Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Stop towarom halal!

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X