« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-06-11 14:55:23
Temat: Lepienie pierogów.Witam wszystkich,
próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła sie
podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
PS: nie pytam o czulent, barszcz ukraiński i kebaby bo rozumiem że nie
ma tu moderatorów którzy zwrócili by uwagę na merytoryczną stronę
wypowiedzi. Po co wywoływac kolejną świętą wojnę nawet zupełnie niechcący.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2017-06-11 17:08:53
Temat: Re: Lepienie pierogów.W dniu .06.2017 o 14:55 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
> Witam wszystkich,
>
> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła sie
> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
Nadzienie nie może zabrudzić ciasta przy sklejanym brzegu. Taki pieróg
warto ulepić od nowa.
Jeśli ciasto jest twarde i mączyste, należy zwilżyć brzeg przed sklejaniem.
Warto też pomyśleć o wzorku/warkoczyku na lepionym brzegu:
https://www.youtube.com/watch?v=hgCC40RNaWg
To powinno wzmocnić lepiony brzeg.
W ostateczności można zlepiony brzeg naciskąć zębami widelca na płask,
byle tylko nie przerwać ciasta. To zamiast owego wzorku, warkoczyka jak z
filmu.
http://polki.pl/gwiazdka/kuchnia,jak-lepic-pierogi-3
-sposoby,10055603,galeria.html
> PS: nie pytam o czulent
Pyszny, mam swoją wersję z kaszą gryczaną - to już na pewno jest potrawa
polska, bo moja :)
> barszcz ukraiński
To tylko nazwa, typowo polska wersja jest z fasolą i ja inaczej barszczu
ukraińskiego sobie nie wyobrażam.
> i kebaby bo rozumiem że nie
> ma tu moderatorów którzy zwrócili by uwagę na merytoryczną stronę
> wypowiedzi. Po co wywoływac kolejną świętą wojnę nawet zupełnie
> niechcący.
Jedną z podstawowych zalet większości grup usenet jest brak moderacji,
czyli de facto cenzury.
Każdy powinien sam się cenzurować, ale np. Ikselka nie potrafi i woli
śmiecić na grupie i wymyślać nowe zasady nawet w kuchni.
Nota bene ciecierzyca, najwcześniej jako groch turecki, a później jako
włoski, była obecna w polskiej kuchni "od zawsze" i mamy pełne prawo
zajadać się pastami z ciecierzycy bez kompleksów.
Wypędź precz Ikselkę z kuchni!!!
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2017-06-11 17:34:07
Temat: Re: Lepienie pierogów.tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
> Witam wszystkich,
>
> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła sie
> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
Jest. Przed sklejeniem brzeg każdego pieroga lekko posmarować białkiem,
którego niewielką ilość warto w tym celu zostawić na spodeczku, przed
dodaniem jaja do ciasta.
Żaden pieróg się nie rozklei.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2017-06-11 17:44:23
Temat: Re: Lepienie pierogów.W dniu .06.2017 o 17:34 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>> Witam wszystkich,
>>
>> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła sie
>> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
>> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
>
> Jest. Przed sklejeniem brzeg każdego pieroga lekko posmarować białkiem,
> którego niewielką ilość warto w tym celu zostawić na spodeczku, przed
> dodaniem jaja do ciasta.
> Żaden pieróg się nie rozklei.
Jajko w cieście na pierogi jest IMHO zbędne.
To _nie_ jest makaron.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2017-06-11 18:18:54
Temat: Re: Lepienie pierogów.Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .06.2017 o 17:34 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>> Witam wszystkich,
>>>
>>> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła sie
>>> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
>>> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
>>
>> Jest. Przed sklejeniem brzeg każdego pieroga lekko posmarować białkiem,
>> którego niewielką ilość warto w tym celu zostawić na spodeczku, przed
>> dodaniem jaja do ciasta.
>> Żaden pieróg się nie rozklei.
>
> Jajko w cieście na pierogi jest IMHO zbędne.
> To _nie_ jest makaron.
>
JA dodaję. Nie interesuje mnie YO.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2017-06-11 18:35:08
Temat: Re: Lepienie pierogów.W dniu .06.2017 o 18:18 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .06.2017 o 17:34 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>>> Witam wszystkich,
>>>>
>>>> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła
>>>> sie
>>>> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
>>>> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
>>>
>>> Jest. Przed sklejeniem brzeg każdego pieroga lekko posmarować białkiem,
>>> którego niewielką ilość warto w tym celu zostawić na spodeczku, przed
>>> dodaniem jaja do ciasta.
>>> Żaden pieróg się nie rozklei.
>>
>> Jajko w cieście na pierogi jest IMHO zbędne.
>> To _nie_ jest makaron.
>>
>
> JA dodaję. Nie interesuje mnie YO.
Ależ mam cię z tyłu, to było do wątkotwórcy.
Świat nie kręci się wokół Ikselki.
Jajko dodane do ciasta na pierogi to ciasto twarde, a zatem może być też
ciężkie do lepienia.
Żółtawy kolor, jeśli komuś to potrzebne, można uzyskać dodając szczyptę
zdrowej i modnej ostatnio kurkumy.
Oczywiście piszę o cieście na pierogi ruskie, bo np. ravioli ortodoksyjnie
powinno być na cieście jajecznym. Ale czy ortodoksyjnie z twardym ciastem,
czy miękkie ravioli - każdy wybrać musi osobiście.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2017-06-11 19:03:55
Temat: Re: Lepienie pierogów.Trefniś <t...@m...com> wrote:
>
> Jajko dodane do ciasta na pierogi to ciasto twarde,
Może po prostu naucz się dobrze robić to ciasto, zamiast głosić te miejskie
legendy.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |