Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Date: Thu, 22 Jun 2017 16:21:15 +0200
Organization: private
Lines: 49
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <oi1483$8ca$1@sunflower.man.poznan.pl>
<594bc7ba$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1498141287 6928 88.156.90.73 (22 Jun 2017 14:21:27
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jun 2017 14:21:27 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377252
Ukryj nagłówki
W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:
> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>> I to jest OK jak dla mnie.
>>
>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>
>>
>
> Jajecznica z pomidorami.
>
> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
> posiekany
> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
> odcedzić,
> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
> na
> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść ręką).
> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem, aż
> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
:O
Propagujesz harissę?
Zmiana "filozofii"?
--
Trefniś
|