Data: 2017-06-22 15:35:54
Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
> I to jest OK jak dla mnie.
>
> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>
>
Jajecznica z pomidorami.
Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać posiekany
duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory, odcedzić,
natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo" na
pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść ręką).
Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem, aż
woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
|